Za moto-fanatike: Harley-Davidson u osječkom Avenue Mall-u

Foto-kutak

Harley Captain America style, Avenue Mall Osijek

Budući da među vama vozačima sigurno postoje i oni koji svoje slobodno vrijeme provedu na cesti, ali na dva kotača, pripremili smo jednu foto-reportažu iz osječkog Avenue Mall-a u kojem se od 13. do 26. ožujka održava izložba Harley-Davidson i Indian motocikala.

Izložba je najavljena jumbo-plakatima sa spektakularnim naslovom “Harley-Davidson u Hrvatskoj” iz kojeg gotovo ništa nije bilo jasno. Zapravo se radi o promotivnom show-u osječkog Avenue Mall-a, koji je na dva tjedna u svome prostoru ugostio privatnu kolekciju austrijske obitelji Knall koja se već 30 godina bavi sakupljanjem Harley Davidson i Indian motocikala.

Bez obzira na svrhu ovog događaja i porijeklo eksponata, može se reći da izložba pruža jedan dobar “brzi” presjek povijesti Harley-Davidsona, najvećeg i najdugovječnijeg američkog proizvođača motocikala (mogli bismo reći i jednog od 4-5 povijesno najznačajnijih proizvođača te vrste vozila u svijetu). Da bi slika bila potpuna nedostaje neki od najstarijih, prvih modela, te barem jedan od najnovijih. Mjesto najstarijih modela tako je pripalo Indianu, ljutom konkurentu Harley-Davidsona (za poznanike motocikala staviti Indiana pod naslov “Harley-Davidson u Hrvatskoj” neoprostiv je gaf), koji je na izložbi zastupljen s čak dva najstarija motora (iz 1918. i 1926. godine), te još jednim prekrasnim primjerkom, legendarnim modelom Indian Scout iz 1937.

Harley-Davidson WLC, kolekcija Knall

Sam Harley-Davidson na izložbi je zastupljen s 21 modelom, od kojih neki zasigurno spadaju u najljepše motore svih vremena (poput modela WLC iz 1937. godine, slika iznad, ili modela Hydra Glide iz 1955.). Tu su i dvije replike filmske moto legende, motocikla obojanog u boje američke zastave kojeg je u filmu “Easy Rider” vozio Peter Fonda u ulozi buntovnika Wyatta, poznatijeg pod nadimkom Captain America. Jedna od njih je poprilično vjerna, druga taj stil kopira tek bojanjem, no obje su zanimljive za vidjeti.

Od novijih modela najzanimljiviji su tematski prerađeni Harley-i iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Jedan od njih prerađen je u stilu vatrogasnog vozila, oslikan airbrush tehnikom, motivima inspiriranim tragedijom WTC-a 2001. godine, te nesebičnošću i hrabrošću vatrogasaca koji su u toj tragediji dali svoj obol.  Tu je također i pozlaćeni chopper s gravurama po motoru, čiju vrijednost vlasnici procjenjuju na oko 70.000 eura.

Veliku pozornost izazvao je i čudnovati rat-bike, zahrđali vojni model WLA s bočnom prikolicom, koji naprosto mami na fotografiranje.

Rat-Bike Harley-Davidson WLA

Sve u svemu, za moto-zaljubljenike zbirka Knall je doživljaj vrijedan odlaska u Avenue Mall, koji je upravo zbog ove izložbe u svoje prostore po prvi put doveo mnoge (između ostalih i autora ovih redaka).

Zamjerke se mogu uputiti na račun šlamperaja u postavci izložbe, pa je tako npr. slika iz filma “Easy Rider” postavljena iza pogrešnog motora, a na opisnim pločama uz motore pojavljuju se tragikomične greške na engleskom jeziku, pa je tako utrka “Battle Of Twins” prekrštena u “Bottle Of Twin”.

No, ako ne tražite dlaku u jajetu vidjet ćete jednu zanimljivu izložbu. Ako već niste.

Ponavljamo – traje još uvijek, do 26. ožujka, zato požurite!

Pripremio: Krunoslav Turda, www.hr-kamioni.com


 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *