Young European Truck Driver 2015.- nova Scania danskom vozaču

Vijesti - svijet

Lars Søndergård, pobjednik natjecanja YETD 2015

Danac Lars Søndergård pobjednik je izbora najboljeg mladog vozača Europe za godinu 2015. u organizaciji tvrtke Scania.

Young European Truck Driver 2015. je natjecanje u vozačkim vještinama europskih vozača tegljača u organizaciji tvrtke Scania čije je finale održano proteklih dana (23.-25. travnja 2015.) u sjedištu tvrtke, švedskom gradu Södertälje. Pobjednici 26 državnih finala našli su se u Švedskoj u završnom, međunarodnom natjecanju čiji pobjednik osvaja kamion Scania R460 opremljen po vlastitoj želji u vrijednosti do 100.000 €.

Natjecanje se sastojalo od mnogobrojnih disciplina u kojima su natjecatelji demonstrirali svoje vještine sigurne i ekonomične vožnje, osiguranja tereta, raznih sigurnosnih procedura, te dobrog prostornog snalaženja i osjećaja za gabarite vozila.

Hrvatski predstavnik Saša Hlišć
Hrvatski predstavnik Saša Hlišć

Hrvatski predstavnik, Saša Hlišć iz Ivanovca kraj Čakovca ušao je među 18 vozača u drugi krug eliminacijskih disciplina, no tu je ispao u igri “Fight the fire”, u kojoj je bilo potrebno zaustaviti kamion ispred vatre, brzo i efikasno ga označiti trokutom i svjetlećim markerima, ugasiti vatru ispred kamiona, te vožnjom unatrag između čunjeva doći do cilja.

Sljedeća igra “Knock the King” između preostalih 9 vozača iznjedrila je trojicu superfinalista.
Švicarac Thomas Knüsel, Patrick Schildmann iz Njemačke i Danac Lars Søndergård natjecali su se u igri “Super Z” u kojoj je na zahtjevnom poligonu u obliku slova Z trebalo vožnjom untrag bez dodirivanja čunjeva ili ograde staze doći do kraja staze, te se nakon toga vratiti vožnjom unaprijed, kontrolirano rušeći čunjeve određene boje, bez rušenja ostalih čunjeva.

U toj je disciplini briljirao Lars Søndergård, danski vozač s 14-godišnjim iskustvom za upravljačem tegljača. Søndergård je još 2012. godine bio blizu finalnog natjecanja – završio je na drugom mjestu danskog nacionalnog finala.

Ove godine Larsu je sve pošlo za rukom i od jučer on je najbolji europski vozač kamiona po izboru tvrtke Scania, a Södertälje napušta sa 100.000 €  vrijednim kamionom marke Scania.


Laureati natjecanja YETD 2015
S lijeva na desno: Patrick Schildmann (D), pobjednik Lars Søndergård (DK) i Thomas Knüsel (CH)