Waldpass

“Waldpass”, hrvatska inovacija koja spriječava nalet vozila na divljač

Waldpass
Postavljanje uređaja Waldpass

Gotovo 800 naleta vozila na životinju zabilježi se godišnje u Hrvatskoj. Hrvatska inovacija, uređaj Waldpass pomoću infracrvenih zraka odvraća divljač s ceste, te time se štiti životinje, ljude i imovinu. 

Zagreb, 4. listopada 2021. – Hrvatska inovacija diljem svijeta mogla bi smanjiti broj prometnih nezgoda u kojima vozila nalijeću na divljač.
U Zagrebu je, na Međunarodni dan zaštite životinja predstavljen Waldpass, prvi uređaj koji se služi infracrvenom svjetlošću za odvraćanje divljih životinja s ceste. Uređaj se jednostavno postavlja na prednji kraj vozila, u poseban nosač registarske pločice, a njegova IC svjetlost rastjeruje divljač ispred automobila. 

„Waldpass je jedinstveni pametni uređaj namijenjen vozačima koji vode brigu o drugim živim bićima na cesti. Uređaj, postavljen na držač registracijske pločice, postrance odašilje infracrvenu svjetlost na obje strane ceste kojom se vozilo kreće. To odvraća divljač od približavanja cesti”, riječi su Ane Trepšić, voditeljice poslovanja tvrtke Waldpass.

U razdoblju od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj zabilježeno je 7914 prometnih nezgoda s naletom vozila na životinje, ozlijeđeno je 488 osoba, a 6 ih je poginulo. 
Dr. sc. Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu o tim statistikama je rekao: „Prošle godine kada je zbog pandemije bilo manje prometa, u Hrvatskoj su službeno zabilježene 684 prometne nesreće zbog naleta vozila na životinju. U tim je nesrećama ozlijeđeno 39 ljudi. U Hrvatskoj još ne postoji sustavno rješenje za odvraćanje divljači od prometnica. Statistika nam otkriva da u posljednjih 10 godina udio prometnih nesreća s naletom vozila na životinju prosječno čini gotovo 2,4 posto ukupnog broja prometnih nesreća godišnje. Zato je dobrodošla svaka inovacija koja može pomoći u njihovu smanjivanju“.

Ana Trepšić i Marko Borošak iz tvrtke Waldpass
Ana Trepšić, voditeljica poslovanja tvrtke Waldpass i inovator  i direktor tvrtke Marko Borošak

„Naleti vozila na divljač velik su problem u prometu, a nijedno postojeće rješenje od javnosti nije prihvaćeno kao dovoljno dobro. Kroz razvoj smo tražili rješenje koje nema štetnih utjecaja na ljude i životinje, ali koje na divljač ima odgovarajući odbojni efekt. Nadam se da će javnost prepoznati naš trud i rad te da ćemo uz pomoć stručnjaka i akademske zajednice nastaviti istraživanja u ovom polju te da će naše rješenje jednoga dana dobiti i globalnu primjenu“, rekao je Marko Borošak, inovator i direktor tvrtke Waldpass.

„Kada dođe do naleta vozila na srnu ili jelena na cesti koja prolazi lovištem, o tome nas obavještava policija. Lovci tada procjenjuju može li se životinji pomoći. U većini slučajeva životinje su teško ozlijeđene i izložene velikoj boli. Neka ozlijeđena divljač nakon nesreće pobjegne u šumu i tada satima ugiba sama u mukama. Zato mi lovci dajemo sve od sebe da smanjimo potrebu divljači da izlazi na prometnice. Kada je u prirodi manje hrane, divljač u lovištu snabdijevamo hranom i vodom. Građane pak molimo da se u prirodi ponašaju što odgovornije te da ne tjeraju divljač na nepotrebne migracije“, rekao je Tomislav Horvat, lovnik u Lovačkom društvu Vidra u Dubravici koje je među prvima sudjelovalo u testiranju Waldpassa.

Jelena Glišić, Marko Borošak, dr.sc. Rajko Horvat, Tomislav Horvat i Ana Trepšić na prezentaciji uređaja Waldpass
Jelena Glišić, Marko Borošak, dr.sc. Rajko Horvat, Tomislav Horvat i Ana Trepšić na prezentaciji uređaja Waldpass

Uređaj će se prvo moći kupiti u Europi, no upiti o prilagodbi uređaja na druge životinje koje stradavaju u cestovnom prometu, stižu sa svih strana svijeta – od Kanade do Australije.
Inovator Borošak koji je uz Waldpass osnivač i tvrtke A-Elektronik, automobilskom se elektronikom bavi već 15 godina. U tom je razdoblju razvio čak 15 patenata iz područja laserske i radarske tehnologije. Sada je u tijeku postupak patentne zaštite Waldpassa.