I-Shift mjenjač tvrtke Volvo Trucks

Volvo Trucks predstavlja mjenjač I-Shift s dvostrukom spojkom

Volvo Trucks dvostruka I-Shift spojka

Tvrka Volvo Trucks predstavila je I-Shift mjenjač s dvostrukom spojkom, prvi takav mjenjač za teške kamione na svijetu. Osnovna značajka ovog mjenjača je održanje okretnog momenta, tj. “šaltanje” pod opterećenjem bez gubitka snage. 

Prijenos snage I-Shifta s dvostrukom spojkom vrši se putem dvaju ulaznih osovina i dvaju spojki, tj. istovremeno se mogu odabrati dva stupnja prijenosa. Zadatak spojke je odrediti koji je stupanj trenutno aktivan. Osnova novog mjenjača je već poznati Volvo I-Shift, no prednja je polovica mjenjača redizajnirana i sadrži potpuno nove komponente.

Volvo Trucks dvostruka I-Shift spojka

„U vožnji imate osjećaj kao da su vam dostupna dva mjenjača. Kada je odabran jedan stupanj prijenosa na jednom mjenjaču, drugi je već u pripremi na drugom mjenjaču. S dvostrukom spojkom promjene stupnjeva prijenosa događaju se bez ikakvog prekida u prijenosu snage. Time se održava okretni moment motora i značajno je poboljšana ugodnost vožnje”, riječi su Astrid Drewsen, voditeljice proizvodnog programa pogonskih sklopova tvrtke Volvo Trucks.

I-Shift s dvostrukom spojkom bit će dostupan od jeseni 2014. na modelima Volvo FH (s motorimaEuro 6 D13) u verzijama 460, 500 i 540 KS.