Volvo testira kamione na pogon smjesom metana i dizela

Ekologija

Volvo FLU veljači tvrtka Volvo Trucks započinje terenska ispitivanja kamiona s pogonom na smjesu metana i dizela. Tehnologija će biti testirana u komercijalnim poslovima uz sudjelovanje brojnih švedskih klijenata. “Činimo ovo kako bismo mogli ponuditi vrhunsku kombinaciju energetske učinkovitosti, voznosti, niskih troškova održavanja te svojstava pogodnih za očuvanje okoliša”, kaže Gunnar Ekwall, voditelj proizvodnje pri kompaniji Volvo Trucks u nordijskoj regiji.

Prvih sedam klijenata koji će sudjelovati u terenskim ispitivanjima već su odabrane švedske tvrtke. Osmi kamion namijenjen za ispitivanja bit će dodijeljen odabranom klijentu unutar idućih nekoliko dana. U ispitivanjima će se koristiti dva modela marke Volvo sa 7-litarskim motorima, Volvo FL i Volvo FE.

 

Sve veća potražnja za kamionima s pogonom na plin

Širenjem mreže postaja za distribuciju bioplina na tržištu raste interes za vozila s pogonom na plin. Pomoću jedinstvene tehnologije koju je odabrao Volvo, dizelski motor pokreće smjesa metana i dizelskog ulja. Time se prednosti plina kao izvora energije kombiniraju s učinkovitošću dizel motora, koja je otprilike 35 posto viša od učinkovitosti motora s paljenjem pomoću svjećice. Tako kamion troši puno manje energije od uobičajenih kamiona s pogonom na plin.

Energetska učinkovitost i pouzdanost

“Uz manju potrošnju goriva, tehnologija kombiniranja metana i dizela također doprinosi većoj pouzdanosti i nižim troškovima održavanja. Štoviše, u slučaju da nestane plina, vozač uvijek može nastaviti voziti samo na dizel. Zbog toga je to praktična i realna alternativa za mnoge klijente, čak i u područjima gdje infrastruktura za distribuciju plina još nije dovoljno razvijena”, objašnjava Gunnar Ekwall.

Dodatne činjenice
Kako funkcioniraju kamioni Volvo FL/FE s pogonom na plin

  • Novi se motori temelje na Euro 5 dizel motorima, koji su se pokazali pouzdanima. Pri prilagođavanju motora za pogon na plin dodaju se posebni spremnici za stlačeni metan (CNG/CBG). Također se u usisnu granu dodaje odvojeni sustav s ubrizgivačima plina. Kamioni se prilagođavaju za pogon na smjesu metana i dizela u suradnji sa Stadspartnerom uz korištenje tehnologije tvrtke Hardstaff.
  • Mala se količina dizela kompresijom ubrizgava i zapali, što uzrokuje zapaljenje smjese metana i zraka te nije potrebna svjećica. Tako Volvo može u potpunosti iskoristiti učinkovitu dizelsku tehnologiju. Zbog toga su snaga i voznost jednaki onima uobičajenih kamiona s dizel motorom.
  • Količina dizela potrebna za vrijeme rada motora varira, ali cilj kompanije Volvo Trucks je smanjiti udio dizela što je više moguće.

Tehnologija na plin + dizel kompanije Volvo Trucks – prednosti:

  • Volvo Trucks je prvi proizvođač koji je uveo plin u dizel motore s učinkovitom potrošnjom energije u skladu s normama Euro 5.
  • Otprilike 25 posto niža potrošnja energije u usporedbi s tradicionalnim motorima na plin.
  • Jednaka snaga i voznost kao kod uobičajenih dizelskih kamiona.
  • U slučaju da dođe do nestanka plina, korištenje dvaju goriva omogućava nastavak putovanja koristeći samo dizel – korisna značajka dok se mreža za distribuciju plina u potpunosti ne razvije.
  • Ova je tehnologija realna opcija za transporte na duge relacije zbog visoke učinkovitosti motora te mogućnosti korištenja spremnika za ukapljeni plin.

Činjenice o metanu:

I prirodni plin i bioplin sadrže metan. Razlika je u tome što je prirodni plin fosilno gorivo, dok se bioplin proizvodi iz biorazgradivog materijala, kao što je otpad.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *