Volvo: novi I-Shift sa stupnjevima za sporu vožnju

Vijesti - svijet
Novi I-Shift mjenjač sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju
Novi I-Shift mjenjač sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju

Kompanija Volvo Trucks predstavlja novog člana obitelji I-Shift mjenjača – I-Shift sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju. Stupnjevi prijenosa za sporu vožnju dodani su na automatski mjenjač, te pružaju iznimne sposobnosti kretanja kamionima koji prijevoze teške terete.

U novoj inačici I-Shift mjenjača Volvo Trucks-a moguće je dodati do dva stupnja prijenosa za sporu vožnju, a to znači da kamion može pokrenuti iz stanja mirovanja bruto težinu (GCW) do čak 325 tona (kada se iskombiniraju različiti parametri poput odgovarajućeg prijenosnog omjera pogonskih osovina, odgovarajuće specificiranog ovjesa i ograničenja brzine kretanja).

T2016_0086
Ovisno o području primjene, novi I-Shift dostupan je s jednim ili dva stupnja prijenosa za sporu vožnju unaprijed, te s dva stupnja za sporu vožnju unatrag ili bez njih.

Uz pomoć novih stupnjeva prijenosa za sporu vožnju može se voziti brzinom od samo 0,5 do 2 km/h pri optimalnim okretajima motora za maksimalnu vučnu snagu. Osim maksimalne snage, niske transportne brzine pružaju i maksimalnu upravljivost pri preciznim manevrima, npr. pri građevinskim, remontnim radovima i slično.

„Značajno poboljšana vozna svojstva i mogućnost kretanja s novim stupnjevima prijenosa za sporu vožnju olakšavaju i ubrzavaju posao vozača na teškim terenima i skliskim površinama s teškim teretima, primjerice na gradilištima, u rudnicima ili šumama. Što su teži transportni zadatak i slabija površina ili teren, to vozač više dobiva kamionom opremljenim I-Shift-om sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju“, o novom mjenjaču rekao je Peter Hardin, voditelj proizvodnje modela FM i FMX.
Prijevozničkim tvrtkama koje se bave teškim i specijalnim transportima, stupnjevi prijenosa za sporu vožnju također nude fleksibilnost i smanjenu potrošnju goriva zbog nižih okretaja motora u direktnom stupnju prijenosa.

U nastavku pogledajte promotivni video o novim I-Shift mjenjačima, te još nekoliko fotografija.


 

Pokretanje iz mirovanja i vožnju uzbrdo s veoma teškim teretima
Najnovija verzija mjenjača I-Shift omogućuje pokretanje iz mirovanja i vožnju uzbrdo s vrlo teškim teretom.

 

Mogućnost vožnje iznimno niskim brzinama (0,5 do 2 km/h)
Kamioni opremljeni ovim izuzetnim mjenjačima mogu voziti brzinom od samo 0,5 – 2 km/h.

 

Uporaba novog I-Shifta na teškim terenima
Što su teži transportni zadatci i lošiji teren, to vozač više dobiva koristeći kamion s novim I-Shift mjenjačem sa stupnjevima prijenosa za sporu vožnju.