Volvo – najveći svjetski proizvođač teških kamiona

Vijesti - svijet

Volvo Hrvatska - konferencija za tisak

Tvrtka Volvo Hrvatska d.o.o. organizirala je u četvrtak, 21. veljače konferenciju za tisak s ciljem upoznavanja javnosti s poboljšanjem ustroja Volvo prodajno-servisne mreže u Europi, ali i da objavi veliku vijest – Volvo grupa ojačala je svoju poziciju na svjetskom tržištu kupnjom dijela kineske tvrtke Dongfeng Commercial Vehicles.

AB Volvo potpisao je sporazum s kineskim proizvođačem vozila Dongfeng Motor Group Copany Limited (DFG) za akviziciju 45 % Dongfeng Commercial Vehicles (DFCV). Akvizicija će obuhvatiti veći dio DFG-ova programa srednje teških i teških komercijalnih vozila. Po završetku transakcije Volvo Grupa postat će najveći svjetski proizvođač teških kamiona. “Ovo je vrlo uzbudljiv pothvat koji kombinira najbolje od oba svijeta, ojačavajući poziciju Volvo Grupe i Dongfenga te pružajući izvrsne mogućnosti objema stranama.” – kaže predsjednik Volva i predsjednik uprave Olof Persson. “Kombinirajući Dongfengovu snažnu poziciju na domaćem tržištu i znanje uz tehnološku ekspertizu i globalno prisutstvo Volvo Grupe, DFCV će pružiti izvrstan potencijal za rast i profitabilnost u Kini i izvan nje.”

Dovršetak transakcije ovisan je o nekim uvjetima, uključujući odobrenje relevantnih anti-trust agencija i kineskih vlasti. Akvizicija podrazumjeva iznos do 5.6 milijardi RMB. Cilj je dovršiti transakciju što je prije moguće, a dovršetak se očekuje unutar otprilike 12 mjeseci. Transakcija s DFG-om slijedi sadašnji sporazum između DFG-a i Nissan Motorsa, kojim DFG kupuje srednje teški i teški segment komercijalnih vozila iz zajedničkog ulaganja DFL (koji je u zajedničkom vlasništvu DFG-a I Nissan Motorsa). Veći dio ponovno kupljenog poslovanja komercijalnih vozila bit će uključen u novu kompaniju, DongFeng Commercial Vehicles(DFCV). Prema dogovoru između DFG-a i Volva, Volvo će steći kupnjom 45% vlasništva nad Dongfeng Commercial Vehicles za cjelokupni iznos od 5.6 milijarde kineskih juana, koji bi trebali biti isplaćeni po zaključenju transakcije.

Dongfeng

 

S 180,000 primjeraka prodanih u 2011. godini Volvo Grupa treći je najveći svjetski proizvođač teretnih kamiona. Dongfeng bio je drugi najveći proizvođač teretnih kamiona u 2001. s sveukupnom prodajom od 186,000 primjeraka, od kojih je otprilike 142,000 primjeraka bilo proizvedeno u dijelu kompanije koja će biti uključena u DFCV. “Razvijamo jasnu strategiju kako bismo postigli našu viziju te postali svjetski lider u održivim prometnim rješenjima.” – kaže Olof Persson. “S postignutim poslovnim dogovorom pravimo još jedan presudan korak ka postizanju bitnog strateškog cilja rasta i širenja u Aziji.”

U 2011., DFCV prijavio je neto prodaju u iznosu od približno 39 milijardi kineskih juana (pro forma) i ostvarenu dobit od približno 1.2 milijarde kineskih juana (pro forma). DFCV ima otprilike 28,000 zaposlenika a prodaju od 142,000 teških kamiona i 49,000 srednje teških kamiona u 2011. (pro forma). U prva tri kvartala 2012., neto prodaja poduzeća DFCV iznosila je približno 22 milijarde kineskih juana (pro forma) i ostvarenu dobit od približno 0.3 milijarde kineskih juana (pro forma). Tijekom istog perioda, u DFCV-u prodano je 81,000 teških kamiona i 35,000 srednje teških kamiona (pro forma). Krajem trećeg kvartala 2012., DFCV imao je neto financijski dug od približno 500 milijuna kineskih juana (pro forma). Očekuje se da će udio AB Volva u DFCV-u prijavljen kao povezana tvrtka i konsolidiran sukladno s metodom udjela, jednostranom konsolidacijom, unutar segmenta Volvo Trucksa. Tijekom 2012. kinesko tržište teških kamiona ukupno je iznosilo 636,000 vozila, dok je tržište srednje teških kamiona bilo 290,000 vozila. DFCV zauzeo je vodeću poziciju u Kini i u teškom i u srednje teškom sektoru, s prodajom od 102,000 teških kamiona i 45,000 srednje teških kamiona, što odgovara tržišnim udjelima od 16,1%, odnosno 15,7%. “Kina najveće je svjetsko tržište kamiona s ukupnim tržištem teških kamiona koje odgovara onome europskom i sjevernoameričkom zajedno.” – kaže Olof Persson. “Suradnja između Volvo Grupe i DFG-a ojačat će DFCV-ovu ionako snažnu poziciju u KIni i osigurat će kompaniji prave uvjete za uspješnu međunarodnu ekspanziju.”

Suradnja s DFG-om neće Volvo Grupi osigurati samo vlasništvo, već nudi izvrsne mogućnosti za postizanje ekonomije razmjera u smislu izvora, razvoja i proizvodnje za kamionsko poslovanje Volvo Grupe. Partnerstvo između DFCV-a i Volva planira se u različitim područjima, kao što su motori i komponente pogonskih sklopova, platforma proizvodnje i nabava. “S Dongfengom dobivamo partnera kojeg smo dobro upoznali radeći zajedno nekoliko godina, a i s upraviteljskim timom i rasponom proizvoda koji zaista cijenimo.” – kaže Olof Persson,predsjednik Volva i CEO. “Udruživanje snaga omogućit će jasne blagodati objema stranama i prave uvjete za razvoj DFCV-a u konkurentnog I uspješnog međunarodnog proizvođača kamiona sa zdravom profitabilnošću.” “Ovo partnerstvo omogućit će nam značajno ojačanje pozicije Grupe, i u Kini i izvan nje.” – kaže Olof Persson. “S DFG-om kao partnerom, u mogućnosti smo poboljšati našu poziciju na sve značajnijem kineskom tržištu i postati međunarodno konkurentniji kada se radi o broju prodanih jedinica.” Upravni tim DFCV-a sastojat će se od osam članova, od kojih će četvoricu imenovati Volvo, a Dongfeng preostalu četvoricu. Dongfeng imenovat će generalnog direktora kompanije, dok će Volvo biti odgovoran za imenovanje financijskog direktora. Odbor DFCV-a činit će sedam članova odbora, a dogovoreno je da će Volvo Grupa imati tri člana i DFG četiri.

Transakcija podliježe određenim uvjetima, uključujući i odobrenje nadležnih tijela. Ambicija je dovršiti transakciju što je prije moguće, a završetak se očekuje u roku od otprilike 12 mjeseci od danas.

{oglas}Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *