Volvo i sigurnost djece u prometu

HR vijesti

Volvo - akcija

Tvrtka Volvo Hrvatska započela je projekt “Stani.Pogledaj.Mahni.” krajem veljače, kada su održane prve demonstracije u osnovnim školama. Projekt je zamišljen po uzoru na dansku kampanju za sigurnost djece u prometu koja traje od 2003.g. Dosad je edukaciju prošlo preko 60 000 danske djece u školama.

Tvrtka Volvo Hrvatska ovim projektom želi djelovati u lokalnoj zajednici kao društveno odgovoran član, a edukacijom djece u školama djelovati preventivno na sigurnost djece u prometu.

 

Glavni cilj vježbe jest upozoriti djecu na opasnost stajanja na mjestima oko kamiona koja se ne vide iz mrtvog kuta te naglasiti koliko je bitno da ih vozači mogu vidjeti u svakom trenutku. U demonstracijama su do sada sudjelovale dvije škole OŠ Lučko i OŠ Petra Kružića iz Klisa.

“Vježba  je hvale vrijedna jer je učinkovita, a naši učenici su i više nego zadovoljni.” kaže učiteljica 3.razreda OŠ Petra Kružića iz Klisa Lada Radić.

Prva demonstracija održana je na školskom dvorištu OŠ Lučko gdje su učenici prvih i trećih razreda imali priliku ući u kamion i u njemu pokušali vidjeti ostatak razreda u retrovizoru. Svrha te vježbe je pokazati djeci da ako oni ne mogu vidjeti vozača u retrovizoru tada ni on njih ne može vidjeti.

Izvan kamiona, ostatak razreda je obilazio kamion na predviđenim mjestima. Mjesta smo označili plastičnim čunjevima koji predstavljaju sigurnu udaljenost od kamiona.

Sva djeca su više puta uspostavljala kontakt sa djecom u kabini mahanjem. “Uspostavljanje kontakta sa vozačem kamiona je izuzetno važna za sigurnost djece u prometu.” – objašnjava Volvov trener za vozače Mladen Juranić.

Volvo - akcija
Djeca su također naučila da najveća opasnost prijeti pri usporavanju kamiona i skretanju u desno. Skretanjem kamiona stvara se opasna zona u kojoj vozač ne može vidjeti sve što se događa sa vozačeve desne strane.

Nakon samo dvije demonstracije voditelji projekta uvjerili su se koliko učitelji u školama cijene ovakve inicijative, što je im dovoljan razlog da nastave s daljnjim radom.


Volvo - akcija


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *