Volvo hibridi za Francusku i Englesku

Ekologija

Veolia Volvo na hibridni pogonKompanija Volvo Trucks isporučit će četiri kamiona za odvoz smeća s hibridnim pogonom tvrtki Veolia Propreté, jednoj od najvećih svjetskih tvrtki za gospodarenje otpadom.

Sljedeće jeseni ti kamioni počet će se koristiti u Francuskoj i Engleskoj.

“Posebno zadovoljavajuća činjenica je ta da Veolia Propreté, međunarodna tvrtka poznata po svojoj predanosti zelenom razvoju, želi biti jedna od prvih koji će koristiti pogodnosti hibridne tehnologije,” izjavio je Claes Nilsson, predsjednik Europske divizije kompanije Volvo Trucks.

Niža emisija ispušnih plinova i niža razina buke

Sva četiri hibridna kamiona za odvoz smeća bazirana su na FE modelu teškog vozila kompanije Volvo Trucks. Glavna razlika između ovih kamiona i uobičajenih kamiona za odvoz smeća je njihov pogonski sklop. Hibridni kamioni imaju dizelski i električni motor i oba izvora energije mogu se koristiti odvojeno ili u kombinaciji. Budući da se električni motor koristi kada vozilo stoji te za ubrzavanje, potrošnja goriva može biti smanjena za 15 do 20%. Dodatni akumulator sa sustavom za ponovno punjenje koji proizvodi energiju za dodatke motora, omogućuje hibridnim kamioni dodatno smanjenje potrošnje goriva za 10 do 15%, čime ukupno smanjenje potrošnje može iznositi čak do 30%. Emisija ugljičnog dioksida koji negativno utječe na klimu također je bitno niža. Zbog korištenja električnog pogona nema emisije ispušnih plinova ni buke pri radu motora, što je velika prednost  kamionima za odvoz smeća koji se obično koriste rano ujutro u gusto naseljenim gradovima.

Veliki interes

Od travnja 2008. provedeno je nekoliko terenskih ispitivanja koja su uključivala hibridne kamione za odvoz smeća kompanije Volvo Trucks i slijedom toga  bliži se faza njihove komercijalizacije. Početak serijske proizvodnje kamiona predviđen je za kraj 2009., međutim  na tržištu već sada postoji veliko zanimanje za te kamione.

Četiri kamiona za odvoz smeća koja će unajmiti tvrtka Veolia Propreté ,prototipi su  vozila koje će kompanija Volvo Trucks  isporučiti sa svom potrebnom karoserijom. Volvo hibridi će preko ugovora biti 2 godine u najmu tvrtke Veolia Propreté uz  uključene  usluge održavanje, servisiranje i kontinuiranu nadogradnju softwarea od strane Volvo Trucks.

“Pažljivo ćemo pratiti način korištenja vozila te doznati mišljenja vozača koji ih voze. To će nam osigurati ključne informacije za neprekidan razvoj naših hibridnih vozila,” rekao je Claes Nilsson.

Image

Volvo FE kamioni za odvoz smeća:


  • 7-litarski dizelski motor
  • I-SAM (Integrated Starter Alternator Motor) hibridni sustav koji uključuje elektropokretač, električni motor za vožnju, alternator i elektroničku kontrolnu jedinicu.
  • Litij-ionske baterije koje se pune pri svakom kočenju pomoću dizelskog motora.
  • Volvo I-Shift mjenjač, automatski sustav za mijenjanje stupnjeva prijenosa

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *