Utjecaj gospodarske krize na hrvatske prijevoznike

Istraživanja

stats downDa je utjecaj gospodarske krize osjetan potvrdili su mnogi hrvatski vodeći prijevoznici. Najveći pad bilježi Transport Javorić – čak 60-70% manje prometa nego u istom periodu prošle godine. Kako im 80% zaposlenih čine branitelji svim mogućim sredstvima se trude sačuvati radna mjesta. Direktor Gordan Javorić podsjeća na činjenicu da nema potporne institucije, nema subvencija, a očekuje se od prijevoznika da kupuju “eco” vozila, plaćaju visoke cestarine, a nitko ne pita da li se to može, osobito u današnje vrijeme. Nema adekvatnih ljudi za riješavanje ovakvih problema.
Iz Pevec Transporta poručuju da treba ustrajati i ne snižavati cijene, kako ne bi došlo do otpuštanja djelatnika. Pad osjete ovisno o grani privrede, transporti za automobilsku industriju su u značajnom padu, ali to nadoknađuju na drugim područjima, npr. u građevini.
La Log d.o.o. – osvajaju europska tržišta te su prošli tjedan bili na sajmu logistike u Münchenu. Hrvatskim prijevoznicima poručuju: ”U trenucima krize nema općeg rješenja, borite se za sebe. Sajmovi su idealna prilika za upoznati nove kupce, susresti se sa starim i novim poslovnim partnerima.” (Darko Vukadinović, magistar prometnih znanosti, rukovoditelj odjela za plan i analizu).

“Kriza je utjecala i na kolanje roba, ponuda se povećala, a potražnja smanjila. Kako smo ključna karika u lancu, mnogi koriste situaciju i slabo plaćaju te ugrožavaju cjelokupno postojanje poduzeća, a cijene transporta svaki dan su niže. Kako tu konkurirati?” – pitaju se Đakovčani, tvrtka Crnov-Commerce.
U tipičnoj situaciji našli su se i u Špoljar transportu – osjete pad prometa od 35-40 %, trenutno nema otpuštanja djelatnika, ali ne znaju što ih čeka niti kako će se stvari odvijati.
Na krizu se niti ne obaziru u Straga transu.
Ipak nije sve tako sivo. Oduševio nas je gospodin Zlatko Sunjić iz Klanatransa, 70% prometa ostvaruju na domaćem tržištu, zaposlili su nekoliko novih zaposlenika i bore se.

Iz svega što smo čuli od kontaktiranih prijevoznika, čini se da je utjecaj krize izrazito manje vidljiv u unutarnjem transportu, no pitanje je koliko će takva situacija trajati. Iz tih razloga, potrebno je maksimalno se boriti na vanjskom tržištu za svaki teret. Koristite prednosti npr. interneta, online burzi prijevoza, svega što će donijeti par tona više za vaša vozila.

Kažu – neće ni kriza vječno trajati.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *