USA iz kabine kamiona (1)

Putopisi

ImageKolega vozač Mladen, zaposlen kao organizator transporta u osječkoj podružnici INE upravo se vratio s dugačkog godišnjeg odmora kojeg je utrošio na vožnju kamionom i motorom po Americi.

Mladenov šogor, vozač Doug provozao ga je kroz dvanaest država USA. Rezultat te vožnje je hrpa dojmova o kojima se može pričati satima, te nekoliko gigabajta fotografija američkih cesta, kamiona, motocikala i zgodnih cura.

 

Pa, krenimo polako i mi na putovanje Mladenovim foto-albumom… Svaku od sljedećih sličica možete uvećati klikom na nju (uvećana slika zatvara se klikom na križić u desnom gornjem kutu).

Na slikama gore je Mladen, vaš vodič kroz Ameriku ispred Dougovog “Peterbilta” u kojem je osjetio što to znači biti vozač kamiona u USA. Tamo ni parking ne izgleda poput naših, sve neki “kljunaši” od 600 konja… A kako “Peterbilt” izgleda iznutra? Kao putujuća garsonijera. Ništa čudno, američki vozač često u jednom danu prijeđe čak i do 1000 milja. Kamioni su opremljeni televizorima s DVD-playerom, mikrovalnim pećnicama, dodatnim klima-uređajem pogonjenim malim diesel-motorom kojeg se pali kada je vozilo parkirano…

 

Američki vozači imaju velik izbor radio-postaja gdje si svatko može naći glazbu po želji. U “Peterbiltu” se slušao Bluesville, postaja koja 24 sata na dan emitira blues glazbu uz manje od pola sata priče kroz cijeli dan… Zanimljivo je da američki zakoni ne poznaju tahograf. Vozač sam vodi svoju dnevnu listu u koju zapisuje koliko je dugo vozio, kada i gdje se je odmarao… Ograničenje brzine je uglavnom 70 mph (milja na sat, oko 120 km/h) i toga se tamo svi pridržavaju.

 

Na sljedećim slikama možete vidjeti cijenu goriva u USA, te neke prizore poput čekanja na istovar, gradske gužve i puste tekšaške ceste. Jedno od prvih Mladenovih pitanja je bilo “A gdje su tu LJUDI?!”… Između susjednih naselja često je i po 100 milja udaljenosti. Prometna pravila su za nas u najmanju ruku čudna, npr. raskrižje s četiri znaka STOP na kojem se prednost prolaza regulira dogovorom tj. mahanjem, ili prvi ide onaj tko je prije došao… Svojevrstan šok je i trenutak kada na pruzi kraj ceste ugledate sasvim uobičajenu američku željezničku kompoziciju s četiri-pet lokomotiva u nizu… Koliko tu može biti vagona nećemo ni spominjati.

 

Ima zaista zanimljivih usputnih scena. Neki se stvarno čudno zabavljaju obilazeći kamione a možete vidjeti i kako izgleda tornadom opustošeni Kansas. Usputna odmorišta često su u sasvim različitom stanju, tako ćete podjednako često naići na urednost i krajnju neurednost.

 

Mladen je u kratkom roku svojim smislom za zabavu postao omiljen među vozačima. I vozačicama, koje tamo nisu rijetkost. Na posljednjoj slici je prijateljica, vozačica Nicky.

Toliko za ovaj put. Ispričavamo se što ni na jednoj slici nema domaćina Douga – u selekciji silnih fotografija napravili smo propust.

Ovo je bio članak o vožnji, sljedeći će biti o predahu, motociklima i ljepoticama jer ni američki vozači ne voze baš non-stop.


 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *