Tehnika prenamjena poluprikolice uvod

Uradi sam- prenamjena poluprikolice

Kontejnerica iz samogradnjeU doba velike konkurencije, srušenih cijena prijevoza, vrtoglavih poskupljenja goriva i ostalih nedaća, hrvatski se prijevoznici snalaze na razne načine da bi u tim nemilosrdnim uvjetima ipak zaradili i prosperirali.

Budući da je prijevoz teretnih kontejnera zbog velikog priliva robe morskim putem iz Kine i ostalih azijskih zemalja u stalnom porastu, nabavka poluprikolica za prijevoz kontejnera nameće se kao logičan slijed razvoja svih ozbiljnijih prijevozničkih tvrtki.

No, što ako baš i nemate dvadesetak tisuća Eura za nabavku takve nove poluprikolice, ili tek nešto manje za kupnju dobre rabljene?

Filozofija je veoma jednostavna: nabaviti što lošiju (a time i jeftiniju) poluprikolicu ili ogoljenu šasiju i baciti se na preradu. Dakle, ako negdje vidite oglas za prodaju poluprikolice trulih, raspadnutih stranica i isto takvog poda, čija bi obnova za njezinu trenutnu namjenu bila prevelik trošak – našli ste ono što vam treba. Jer treba vam samo šasija (po mogućnosti što niža), nacrti ili originalna “kontejnerica” koju možete fotografirati i izmjeriti, radionica čiji dio možete blokirati na nekoliko tjedana, iskusan zavarivač, nešto materijala za prerade i ojačanja i avantura može započeti.

Image

 

Klin

Prije no što se upustite u taj podvig korisno je posavjetovati se s ljudima iz CVH koji rade na atestima takvih vozila.

 

Kod ing. Branka Horvata, nadzornika tehničke ispravnosti vozila u Stanici za tehnički pregled Slavonski Brod raspitali smo se o najvažnijim uvjetima nužnim za dobivanje atesta ovako prerađene poluprikolice.

“Tri su bitne stavke o kojima morate voditi računa: da posao obavlja zavarivač s atestom, zatim morate imati atest tj. porijeklo materijala koji koristite u preradi i na kraju izjavu izvođača radova kojom on jamči za kvalitetu svoga posla, tj. potvrđuje da su radovi izvedeni po pravilima struke.”

Cijena atesta je po riječima gospodina Horvata nešto ispod 1.300 kn, dakle – tek sićušan dio ukupne investicije.

Image

Poluprikolice koje vidite na slikama su zapravo prerađene šasije starih poluprikolica Schwarzmüller.  Rok izrade je oko mjesec dana. Glavna poteškoća koju možete očekivati jest “bježanje” geometrije tijekom varenja, tako da je iskustvo zavarivača jedan od najvažnijih uvjeta za uspješno okončanje posla.

Image

Dakle, ako mislite da ste dovoljno precizni, strpljivi i marljivi te u ovome vidite vlastitu računicu – zasučite rukave i na posao.

 

Galerija – klikni na sliku za uvećanje:

uradi sam- prenamjena poluprikolice