U potrazi za najdužim teretima

Zanimljivosti

Worlds longest loadsZnate li tko je Brian Weatherley? Vjerojatno ne, ali to nije razlog da ne saznate… Radi se o jednom od najistaknutijih europskih novinara specijaliziranih za područje komercijalnih vozila, glavnom uredniku britanske revije “Commercial Motor”, jednom od članova žirija za dodjelu titule Međunarodnog kamiona godine, te jednom (i najaktivnijem) od autora članaka Big Lorry Bloga pri stranici www.roadtransport com.

Razlog ovome uvodu jest veoma zanimljiva serija članaka na Big Lorry Blogu, pokrenuta slučajno, fotografijom izvanrednog transporta jednog ekstremno dugog tereta, a koja je pokrenula lavinu sličnih članaka. Cijela stvar se sad polako pretvara u foto-potragu za najdužim teretima koje je moguće prevesti, ali i najdužim prikolicama za takve prijevoze, iako bez puno konkretnih podataka jer su fotografije često snimili ljudi koji se u tom trenutku od silnog ushićenja prizorom nisu sjetili pitati bilo koga o dužini toga što su snimili.

Pogledajmo prvo dva transporta ekstremno dugačkih cijevi. Prvi je realizirala škotska tvrtka Cadzow, njihov Mercedes Actros s “teleskopskom” poluprikolicom belgijske tvrtke Broshuis:

Worlds longest loads

Drugi sličan transport realizirala je australska tvrtka Steel Haul Pty Ltd, pogonjem snagom Volva:

Worlds longest loads

Za treći takav transport (čini se – i najduži) znaju se i podatci – tegljač Volvo FH12 460 teglio je 2005. godine ovaj krak vjetrenjače dug 61,5 m iz danske tvornice do odredišta u Njemačkoj:

Worlds longest loads

Odgovor na upravo viđenu sliku stigao je ponovo iz Australije… Još jednom krakovi turbine vjetroelektrane, ovaj put ujedinjeni u kontejneru cjevaste konstrukcije… Dužina je nepoznata, ali naizgled se čini da su australci još jednom zasjeli na čelo:

Worlds longest loads

Worlds longest loads

I za kraj – tri baš impozantne slike, odakle će biti nego iz USA… Transport ogromnog transformatora koji sam po sebi i nije toliko dugačak, ali je prevožen na još neviđenoj prikoličarskoj konstrukciji, vjerojatno računalno usklađenoj.

Worlds longest loads

Worlds longest loads

Worlds longest loads

Imali smo ovdje i fotografije domaćih izvanrednih prijevoza, možda svemu ovome viđenom iznad oni ne mogu konkurirati dužinom, ali mogu zanimljivošću, stoga smo Mr. Weatherleyu proslijedili nekoliko fotki dobivenih od tvrtke “Velebit-promet”. Samo da napomenemo da i mi znamo što je VELIKO, jel… 😉