U Hrvatskoj održano finale Drivers’ Fuel Challenge 2013 – Volvo Trucks regije Srednje i Istočne Europe

HR vijesti

Volvo Driver's Fuel Challenge - Grobnik 2013

19. listopada održao se najuzbudljiviji, završni krug Drivers’ Fuel Challenge 2013 natjecanja na trkaćoj stazi Grobnik u Hrvatskoj. Unatoč velikoj konkurenciji, u natjecanju u kojem su sudjelovali natjecatelji iz 14 zemalja Regije CEE, Zoltán Simon iz Mađarske ostvario je pobjedu u zadnjem krugu ovogodišnjeg Drivers’ Fuel Challenge – Volvo Trucks izdanja, te na taj način postao dobitnikom glavne nagrade – potpuno novog osobnog automobila Volvo V40.

Glavni cilj natjecanja, koje je Volvo Trucks na globalnoj razini bio pokrenuo još 2011., a Volvo Tucks regije Srednje i Istočne Europu nastavio provoditi već drugi put zaredom ove godine, usmjeren je na isticanje ključne uloge vozača u učinkovitoj vožnji. Koliko god tehnologija kamiona bila napredna, vozač još uvijek ostaje presudan čimbenik po pitanju smanjenja potrošnje goriva, a time i štetnih emisija, što povratno donosi značajnu korist i za okoliš i za učinkovitu potrošnju goriva prijevoznika.

Ovogodišnje izdanje natjecanja Drivers’ Fuel Challenge uspješno je privuklo više od 3200 sudionika iz zemalja Regije CEE, koji su sudjelovali u raznim kvalifikacijskim krugovima lokalnih tržišta – u gotovo dvostruko većem broju od onog već prilično impresivnog iz 2012. g. Samo se 14 nacionalnih prvaka u učinkovitoj vožnji, kao predstavnika svojih zemalja Regije CEE, susrelo u subotu ujutro na trkaćoj stazi Grobnik kako bi međusobno odmjerili svoje vještine u prvom, jutarnjem krugu, te se kvalificirali u sam završni krug natjecanja, koje se održalo poslijepodne.

Volvo Driver's Fuel Challenge - Grobnik 2013

Sudionici završnog natjecanja, 14 nacionalnih pobjednika

 

Oba završna kruga natjecanja, jutarnji i poslijepodnevni, uključivala su izazov koji se sastojao od dva kruga vožnje na trkaćoj stazi Grobnik, od kojih je svaki zahtijevao da se prijeđe vozačka ruta od 8,4 km uz što manju moguću potrošnju goriva, te unutar maksimalnih 14 minuta vremena. Samo su se četiri vozača, po dva najbolja iz dva natjecanja Volvo FH u kombinaciji kamiona, kvalificirala u završnu, odlučujuću poslijepodnevnu utrku, a to su bili natjecatelji iz Češke Republike, Mađarske, Poljske i Slovenije.

Svečana večera, koja se održala u subotu navečer, donijela je i najuzbudljiviji i najpriželjkivaniji trenutak cijelog događaja – objavu rezultata za 4 najbolja vozača od kojih i pobjednika regije CEE u natjecanju Drivers’ Fuel Challenge 2013. Tom Jörning, generalni direktor Grupe Volvo Trucks regije Srednje i Istočne Europe, započeo je svoj govor na ceremoniji proglašenja nagrada obraćajući se svakom od 14 finalista. “Danas imamo novu vrstu junaka na cestama – onog koji vozi inteligentno, ekonomično i sigurno i koji zna kako izvući najbolje kako iz kamiona, tako i iz svake kapi goriva…Kao finalist u natjecanju Drivers’ Fuel Challenge – Volvo Trucks, svaki od vas dokazao se kao jedan od ovih nekoliko izabranih vozača i kao natjecatelj vrijedan naslova” – rekao je. “Možete biti sigurni da bez obzira koje mjesto danas osvojite u završnici, vi svi već jeste pobjednici i možete biti ponosni na svoje veliko dosadašnje postignuće – na to što ste najuspješniji vozači u učinkovitoj vožnji – nacionalni prvaci u učinkovitoj vožnji u svojim zemljama” – dodao je Tom Jörning.

Volvo Driver's Fuel Challenge - Grobnik 2013 - final 4

Finalisti: Tomas Horcicka (Češka Republika), Stanisław Mierzejewski (Poljska), Krištof Urivec (Slovenija) i pobjednik Zoltán Simon (Mađarska)

Pobjednik natjecanja, Zoltán Simon iz Mađarske, koji je ostvario najnižu ukupnu potrošnju goriva od 2,18 l u završnom krugu u subotnjoj završnici, osvojio je ne samo naslov prvaka regije CEE natjecanja Drivers’ Fuel Challenge 2013, nego i potpuno novi osobni automobil Volvo V40.

“Za vrijeme završnice u Hrvatskoj, bio sam malo nervozan, ali vjerovao sam u sebe. Jednostavno sam slijedio svoj vlastiti stil vožnje – učinkovit i istovremeno dinamičan, kako i inače vozim u svom poslu svaki dan. Sada znam da je to bila izvrsna odluka” – rekao je Zoltán Simon. “Kraj priče nadmašio je moje snove, došao sam u Hrvatsku zbog toga, no – pobijedio sam na natjecanju! Jako sam sretan i ponosan na svoje rezultate i već se od danas počinjem pripremati za novo Drivers’ Fuel Challenge natjecanje sljedeće godine, za Svjetsko natjecanje!”, dodao je.

Tomas Horcicka iz Češke Republike i Stanisław Mierzejewski iz Poljske zauzeli su drugo, odnosno treće mjesto. Naš natjecatelj Petar Šimunović je odlično odvozio stazu, a finale mu je promaklo za dlaku. Obzirom na oštru konkurenciju, mi Petru dajemo čistu peticu!

Rezultati 4 Najbolja Vozača u natjecanju Drivers’ Fuel Challenge 2013 – Volvo Trucks, regije Srednje i Istočne Europe:

Mjesto Vozač Tvrtka Država Ukupna
potrošnja
goriva u
završnom
krugu (litara)
Prosječna
potrošnja
goriva
(l/100km)
Vrijeme
1. Zoltán Simon SIMON Zoltán EV Mađarska 2,18 25,95 12:58.92
2. Tomas Horcicka Csad Rychnov Češka Republika 2,24 26,67 12:06.71
3. Stanisław Mierzejewski Stanisław Mierzejewski PUH Poljska 2,26 26,90 13:48.63
4. Krištof Urivec Floro Transport Florijan Koselj s.p. Slovenija 2,36 28,10 13:00.82

O pobjedniku natjecanja Drivers’ Fuel Challenge 2013:

Zoltán Simon, Mađar, 33 godine, oženjen, otac troje djece.

 • Od 1999. g. radi kao profesionalni vozač kamiona, do sada je odvozio oko 2,5 milijuna km
 • Od 2008. – Vlasnik i aktivni vozač u maloj prijevozničkoj tvrtki – SIMON Zoltán EV, s flotom Volvo FH i FM kamiona (supruga i otac također rade s njim)
 • Pobjednik na lokalnom natjecanju regije – Every Drop Counts – u Mađarskoj, 2011. g.
 • Nositelj 3. mjesta u Mađarskoj završnici Drivers’ Fuel Challenge 2012. g.

14 Finalista u Završnici Regije CEE u Hrvatskoj (2013):

 • Bosna : Kemal Alikadić
 • Bugarska: Kancho Kanchev
 • Hrvatska: Petar Šimunović
 • Češka Republika: Tomas Horcicka
 • Estonija: Raimo Rand
 • Mađarska: Zoltán Simon
 • Latvija: Guntis Līpiņš
 • Litva: Danas Tumosa
 • Makedonija: Goce Stoimenov
 • Poljska: Stanisław Mierzejewski
 • Rumunjska: Florin Olteanu
 • Srbija: Miško Đoković
 • Slovačka: Juraj Balog
 • Slovenija: Krištof Urivec

{oglas}