TRATON Capital Markets Day 2022 : Christian Levin i Annette Danielski

TRATON Grupa – ambiciozna strategija za budućnost

TRATON Capital Markets Day 2022 : Christian Levin i Annette Danielski

18. svibnja 2022. u Södertäljeu u Švedskoj, TRATON Grupa (MAN, Scania, Navistar, južnoamerički Volkswagen Truck & Bus) obznanila je svoju strategiju razvoja i postavila ambiciozne ciljeve za budućnost. Iz grupe najavljuju daljnji rast proizvodnje te uspješan završetak prestrojavanja MAN Truck & Bus-a. Očekivanja o porastu prodaje grupa temelji na visoko konkurentnoj ponudi proizvoda i usluga, nedavnom ulasku tvrtke na sjevernoameričko tržište s Navistarom, uspostavi proizvodnje u Kini, ali i na potpunom prelasku na e-mobilnost.

TRATON grupa postupno uvodi zajednički modularni sustav za kamione i autobuse za sve svoje marke. U nadolazećim godinama, vozila Scania, MAN, Volkswagen Caminhões e Ônibus (buduće ime tvrtke: Volkswagen Truck & Bus) i Navistar će se sve više temeljiti na TRATON modularnom sustavu. Novi modularni sustav omogućuje učinkovitiji razvoj svih brendova grupe, uz smanjenje razvojnih troškova.Istodobno će svaki brand zadržati i ojačati svoj identitet i individualnu ponudu za odgovarajuću skupinu kupaca.

“Poboljšana suradnja u Grupi temeljena na inteligentnoj primjeni modularizacije također će omogućiti povećanje učinkovitosti i ublažiti potrebna ulaganja i veće troškove budućih tehnologija kao što su električni pogoni i autonomna vožnja. S našim modularnim sustavom TRATON možemo riješiti vječnu dilemu u našoj industriji: kombiniranje mjerila s pristupom po mjeri. Standardizirana sučelja u cijeloj Grupi omogućit će puno bržu razmjenu tehnologije.”, rekao je Christian Levin, izvršni direktor TRATON Grupe.

TRATON je već uspješno razvio 13-litreni motor CBE za korištenje u svim brendovima grupe. Iako je vrlo učinkovit, on je i posljednji motor s unutarnjim izgaranjem u Grupi. Profitabilna osnovna djelatnost s klasičnim kamionima i autobusima s motorima s unutarnjim izgaranjem osigurava financijska sredstva za potpuni prijelaz na e-mobilnost. Kako bi se iskoristile prednosti Grupe i njezine strategije modularizacije, TRATON će također razviti ACE platformu za elektrificirana vozila za cijelu Grupu.

“Osiguravamo buduću konkurentnost TRATON-a ciljanim ulaganjima u zajedničke komponente, nove poslovne modele i nove tehnologije uz zadržavanje discipline visokih troškova. A cilj nam je smanjiti neto dug i ojačati našu strukturu kapitala. Napredujemo s integracijom Navistara i poduzimamo sljedeći korak u našoj uspješnoj strategiji internacionalizacije s uspostavljanjem proizvodnje u Kini. Preusmjeravanje MAN Truck & Bus-a napreduje prema planu i rezultirat će poboljšanom strukturom fiksnih troškova, uštedama materijala i većom produktivnošću. Time smo uvjereni da TRATON nudi snažnu vrijednost za investitore.”, izjavila ja Annette Danielski, financijska direktorica TRATON Grupe.