Transport u EU u vanrednim uvjetima pandemije COVID-19

Vijesti

Transport za vrijeme COVID-19

Transport u vrijeme pandemije COVID-19 i dalje teče, u ponešto otežanim uvjetima, ali njegovo funkcioniranje tijekom pandemije (osim transporta putnika, koji je sveden na minimum u većini zemalja članica) jest imperativ održanju sustava opskrbe i umanjenju negativnih ekonomskih učinaka u zemljama EU.

U većini zemalja članica EU na snazi su razne restriktivne mjere, osobito one koje se odnose na kretanje i ograničenje socijalnih kontakata. No, za djelatnost prijevoza robe često su postavljeni izuzeci, tako da je tranzitni transport kroz države članice uglavnom neupitan, a isporuka robe olakšana koliko god je to moguće.

Popis mjera vezanih za transport u zemljama članicama EU možete pronaći na https://ec.europa.eu/transport/coronavirus-response_en .

Neke su članice privremeno ublažile zakone o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje (tahografima), tako da su često dozvoljena povećanja vremena vožnje i izmjene u vezi obaveznog vremena odmora. Ove privremene propise za sve države članice možete pronaći ovdje: https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/temporary-relaxation-drivers-covid.pdf