Transport & Environment i dalje protiv produženja cestovnih teretnih vozila

Vijesti - svijet

Gigaliner

Dok se očekivalo da predsjedatelj europske transportne komisije obznani prijedlog o dozvoli produženja cestovnih teretnjaka, ekološka asocijacija Transport & Environment ponovila je svoje protivljenje takvom razvoju događaja.

Razlozi tome protivljenju su višestruki. Prvenstveno – ističe se negativan utjecaj takvih produženih eko-kombija (još jedan od naziva za tzv. “gigalinere”) na cestovnu sigurnost, a kao jedan od povoda svom protivljenju navode i vjerojatan nagli skok potražnje za cestovnim prijevozom, koji bi pokopao sve nade u održanje stagnirajućeg željezničkog transporta u Europi.

Na pitanje da li bi 25,25-metarske kompozicije zadovoljile sigurnosne prohtjeve ako se ne bi odobrila ukupna masa vozila od čak 60 tona, Jos Dings, čelni čovjek asocijacije T&E odgovorio je potvrdno.

Osim toga, uvođenje posebnih taksi za kretanje ovakvih vozila npr. u Njemačkoj umanjilo bi prednosti razvijene cestovne infrastrukture, te smanjile frekvenciju kretanja ovakvih vozila tim cestama. Ovakva rješenja utjecala bi i na smanjenje protivljenja asocijacije T&E prijedlozima europske transportne komisije.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *