TimoCom – djelatnici iz različitih krajeva svijeta

Sponzorirani članak
Sponzorirani članak

TimoCom staff

Nizozemka marokanskih korijena, kubanac koji govori pet jezika ili dankinja azijskog porijekla? Takav šareni i veseli tim sačinjava TimoCom Soft- und Hardware GmbH, jer se ponuđač vodeće europske burze tereta olsanja na upravljanje različitostima.

Kada Smahan Dahmani-Cicek, inače nizozemka marokanskog porijekla, ujutro ulazi u tvrtku, odmah joj do nosa dopire ugodan miris espreso-kave, kroasana i churrosa. „Goedemorgen“, pozdravlja sve prisutne, “Dobro jutro, Smahan. Ili kako se ono kaže na marokanski?”, odgovara joj hrvatski kolega. „Sabah Gir“, odgovara ona sa smješkom. Put do njenog ureda vodi je, kroz mješavinu stranih jezika koja odjekuje iz drugih prostorija, pokraj prostorije za razgovore. U njoj se upravo održava sastanak. Razgovor se vodi na njemačkom i na engleskom. Vanjski suradnici tvrtke uključeni su u razgovor putem telefonske konferencije. Sasvim uobičajen radni dan u TimoComu. Bez “multikulturalnosti” ovdje ništa ne bi bilo moguće, jer je poduzeće aktivno širom Europe.

Cilj upravljanja različitostima, nazivan također i Diversity Management, upravo je poštivanje, korištenje i poticanje individualne različitosti svakog pojedinog djelatnika. Na taj način svi dobivaju jednaku šansu i sprječava se socijalna diskriminacija. Rezultat toga je i pozitivna opća atmosfera u poduzeću. Recept za uspješno upravljanje različitostima poduzeća upravo je taj multikulturalni tim od preko 300 djelatnika, iz 30 različitih nacija i s različitim sposobnostima. Tako na to gleda i Ralf Breuer, direktor upravljanja ljudskim resursima: “TimoCom je dobar primjer, da “mulitkulturalnost” može funkcionirati. Ovdje se svaki pojedinac razlikuje od drugih svojim porijeklom, kulturom i svjetonazorom, donoseći različita iskustva i perspektive koje može primijeniti u svakodnevnom radu. Svako ima svoje vlastite metode rada. Ovdje svatko može učiti od svakoga.” Naravno, na prvi pogled uvijek djeluje kao da je jednostavnije raditi s “istomišljenicima”, ali upravo zahvaljujući različitim pogledima i načinima pristupa poslu nastaju nove ideje i otvaraju se novi putovi.

Naravno da je internacionalnost i za stranke jedna od velikih prednosti. Zahvaljujući djelatnicima koji govore njihov materinji jezik, stranke se osjećaju dobro zbrinute, jer oni razumiju kulturu i postupke stranaka istog porijekla. Stoga se već u startu uspostavlja odlična kemija između stranaka i poduzeća. Još jedan dodatni plus: Smanjuje se rizik stvaranja nesporazuma i povećava se zadovoljstvo stranaka. Premda između kolega “multikulturalnost” funkcionira, u kontaktima između poduzeća i stranaka ipak više vrijedi princip da sličnosti lakše pronalaze put jedna do druge. Nitko ne može znati sve o svakome i zbog toga se bez dobrog istraživanja ne može lako pronaći odgovor na pitanja poput, zbog čega je francuz nedostupan u vrijeme ručka, zašto kinezi primaju vizitke sa obe ruke ili zašto talijani osim o poslu žele razgovarati i o privatnim stvarima. To je bolje prepustiti onima koji govore materinji jezik.

TimoCom se veseli i budućim novim “šarenim” kolegicama i kolegama, koji će poduzeće obojiti veselim tonovima, svaki na svoj način.

Više informacija o TimoComu pronaći ćete također i na www.timocom.com.hrOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *