MAN TGX – druženje s pobjednikom

Predstavljamo

Image

Kao što vam je već poznato, nositelj titule Kamiona godine kroz 2008. je MAN-ova linija TGX/TGS. U sljedećem članku možete pobliže upoznati pobjednika – MAN TGX.

 

Pogled na kabine novih MAN-ova nas ne može ostaviti ravnodušnim. Ova markantna grdosija hvali se uštedom goriva od 3% u odnosu na svog prethodnika, zasluge pripadaju poboljšanoj aerodinamici.
Pobjednik nam dolazi u tri izvedbe kabine – XL, XLX i XXL.

 

 

 

Image

Najmanja kabina (XL) ima opremljena je jednim ležajem a namijenjena je međugradskim linijama. XLX osim standardnog jednog ležaja nudi mogućnost ugradnje drugog, uz nadoplatu, dok najveći TGX XXL dolazi standardno opremljen s dva ležaja.

Image

Image

 

Jedan od glavnih aduta kojim je TGX osvojio stručni žiri jest briga o vozaču.

 

 

Vozačko sjedište opremljeno je maksimumom mogućnosti podešenja, tako da osim već uobičajenih podešenja visine, vertikalne i horizontalne amortizacije ima i klimatizirani zračni protok, podešenja naslona u dijelu za ramena, glavu i dodatni podesivi zračni jastuk, podupirač za lumbalni dio kralježnice…

 

 

Bezbroj pretinaca za sve i svašta suvišno je i spominjati, o svemu tome mogli ste čitati nedavno u opisu MAN-a TGL. TGX ima svega toga još puno više.

 

 

 

 

 

 

Image

Image

Kokpit kao da je stigao iz serijala Star Wars.  Nedostaje li vam nešto na ovoj slici? Umjesto ručice mjenjača imamo Tipmatic s komandama na upravljaču.

Image

Image

Sljedeći specifičan adut ovog kamiona su svjetla. Opremljena su H7 žaruljama sa četverostrukim vijekom trajanja u odnosu na obične, te Xenon žaruljama kao alternativom uz nadoplatu.

Image

Još jedna inovativna opcija dostupna uz nadoplatu: kada pri brzini manjoj od 30 km/h aktivirate blic-svjetlo, ono automatski pokreće sustav za osvjetljenje pravca skretanja, te vam farovi vozila prate smjer kotača i osvjetljavaju put skretanja.
Parking-svjetla i markeri krajnjih točaka vozila proizvedeni su u LED tehnologiji i jamče trajnost koja prati radni vijek vozila. Za svaku pohvalu su parking svjetla smještena iznad nogostupa za ulazak u kabinu koja osvjetljavaju prostor ispred i pokraj kotača vozila pri manevriranju, a u kombinaciji s višestrukim retrovizorima čine parkiranje i manevriranje vozilom u skučenim prolazima sigurnim danju i noću.

Image

TGX je opremljen valjda svim dostupnim sustavima sigurnosti i kontrole vozila. Tu su ESP, ARS, CDC, LGS, ACC, TPM, kontrola kočenja… O svemu tome bi se dalo napisati nekoliko članaka, kratak opis glasi: TGX kontrolira, korigira ili upozorava na sve. Ako skrećete s pravca, možda ste zaspali, tada će vam se oglasiti zvučni signal. Ako ste se previše približili vozilu ispred sebe a vozite brže od 25 km/h, vaš će MAN sam kočiti u kritičnoj situaciji. Ako vam pritisak u gumi padne ispod dozvoljenog, “zablinkat” će uočljiv svjetlosni signal pred vašim očima. I tako dalje. MAN ima sve.

Image TGX serija nudi tri opcije motora i četiri opcije mjenjača. Možete birati između dva redna motora snage 320 do 540 KS, ili izabrati trenutno najjači europski motor u serijskom kamionu – V8 snage 680 KS, s divovskim okretnim momentom od 2700 Nm. Motori zadovoljavaju Euro4 ili Euro5 norme. Euro4 postignut je uz pomoć EGR i PM-KAT sustava, a Euro5 uz pomoć AdBlue sustava. Od mjenjača dostupni su vam ručni i servo 16-brzinski mjenjači te 12-brzinski MAN Tipmatic i Tipmatic Fleet. Razlika između posljednja dva je ta što “obični” Tipmatic dozvoljava izbor između automatskog ili ručnog mijenjanja brzina putem komandi na upravljaču, dok vas Tipmatic Fleet vozi automatizirano, a mogućnost ručne intervencije omogućuje samo u kritičnim situacijama.

TGX se nudi u verzijama s dvije ili tri osovine, treća osovina može biti vučna ili prateća. ECAS i LDS sustavi brinu se o opterećenjima i podešenjima osovina. Možete birati između dva memorirana položaja visine stražnjeg kraja vozila. Nova prednja lisnata opruga s jednom pločom omogućuje uštedu težine i donosi mogućnost većeg kapaciteta tereta.

Image

Treba li još pisati o ovome iznimnom vozilu? Vjerojatno će proći jako malo vremena dok i sami ne zavirite u kabinu i ne porazgovarate s nekim sretnim vozačem serije pobjednika. Nadamo se da smo do tada barem malo zadovoljili vašu znatiželju.


 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *