Svjetska premijera Scania kamiona pogonjenih etanolom

Vijesti - svijet

Nakon gotovo 20 godina proizvodnje autobusa pogonjenih etanolom Scania proširuje svoju ponudu komercijalnih vozila pogonjenih tim ekološkim gorivom i na teretna vozila. Danas su u sjedištu Scanie u švedskom gradu Södertälje javnosti predstavljeni i ponuđeni na test-vožnju prvi kamioni pogonjeni etanolom. Već za sljedeću godinu predviđena je i konkretna prodaja takvih vozila.

Scania trenutno surađuje s zainteresiranim stranama na uspostavi sustava opskrbe etanolom, što je najvažniji uvjet daljnje ekspanzije ovog pogonskog goriva k svakodnevnoj upotrebi. Jačanjem distribucijske mreže očekuje se da će se sve više malih transportnih poduzeća odlučiti za nabavku ovakvih vozila. Trend proizvodnje etanola kao alternativnog goriva u oštrom je porastu.

Scania EEV

Etanol je jednostavan za primjenu kao i sva ostala tekuća goriva. Svojim sastavom (etanol je alkohol dobiven biokemijskom preradom biljaka koje sadrže visok udio šećera) jamči mnogo čistije sagorijevanje, ne samo smanjenom emisijom ugljičnog dioksida već i manjim udjelom svih ostalih štetnih ispušnih sastojaka. Znatna ekološka prednost vidljiva je na primjeru etanola dobivenog iz brazilske šećerne trske – smanjena emisija ugljičnog dioksida za čak 90% u odnosu na klasična goriva.

Od 1989. godine Scania je proizvela oko 600 autobusa na pogon etanolom, većinom isporučenih švedskim gradskim autobusnim operaterima. Prema podatcima javnog prijevoza grada Stockholma, broj kvarova nije veći od onih na klasičnim autobusima s diesel-pogonom sve dok se poštuju propisani intervali održavanja. Etanolski motori Scania rade na općepoznatom diesel principu paljenja povećanom kompresijom. Efikasnost treće generacije ovih motora ne zaostaje bitnije za performansama uobičajeno pogonjenih diesel motora. Etanolu za korištenje u diesel motorima dodaje se 5-7% aditiva koji poboljšavaju paljenje smjese i podmazivanje motora. Otto motori koji su do sada pogonjeni etanolom ili kombinacijom etanol-benzin imaju znantno slabije performanse.

Osim u Švedskoj, danas se etanolski autobusi Scania koriste za gradski prijevoz i u brojnim drugim državama – Norveškoj, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj, Brazilu, Kini i Australiji, a u tijeku su i realizacije isporuka prema Belgiji i Danskoj.

Najnoviji Scanijin etanolski motor adaptacija je 9-litarskog diesel motora, udovoljava EEV standardu (environmentally friendly vehicle – vozila prijatelji okoliša) koji je nešto zahtjevniji od Euro5 standarda. Snaga motora je 270 KS.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *