Slab start 2012. godine

Vijesti - svijet

(Sponzorirani članak)

Dugačka zima odrazila se i na TimoCom Transportnom barometru

Transportna branša doživjela je najlošiji prijelaz u novu godinu još od velike gospodarske krize u 2008. godini. To proizlazi iz aktualnih brojki TimoCom transportnog barometra. Prema njima, u prvom tromjesečju 2012. udio tereta u odnosu na slobodne kapacitete iznosio je 20 postotnih bodova manje u odnosu na vrijednosti od prošle godine. Međutim, izgleda da se s višim temperaturama polako odleđuje i transportno tržište. Kratko nakon Nove godine krenulo je strmo uzbrdo – zajedno s temperaturama. U zapadnoj Europi na samom početku godine nastupilo je gotovo proljetno vrijeme, a s njime je i Transportni barometar tvrtke TimoCom, koja između ostalog na tržištu nudi i vodeću europsku burzu tereta i tovarnih prostora TC Truck&Cargo®, pokazivao još bolje podatke nego krajem 2011. godine. Na žalost, pozitivan trend nije se nastavio niti u vremenskim prilikama, niti na tržištu transporta. Sredinom siječnja nastupila je zima, koja je do kraja veljače držala Europu čvrsto u šaci. Na TimoCom Transportnom barometru to se odrazilo u jasnom negativnom odnosu tereta prema tovarnom prostoru: na 31% ponuđenog tereta stajalo je 69HochH% slobodnih tovarnih kapaciteta. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, sada se promatraču pruža sasvim drugačija slika. Tada je na tržištu bilo više tereta nego slobodnih tovarnih prostora (54:64).

Zimske nepogode zatrpale su rezultate

U veljači je Europom vladalo ledeno doba. Čak je i TimoCom Transportni barometar izgledao zaleđeno kao i ceste, te je krajem mjeseca pokazivao gotovo nepromijenjene odnose tereta prema tovarnom prostoru (32:68) kao i u prethodnom mjesecu. Te su vrijednosti ponovno bile daleko ispod onih iz prošle godine (51:49). „Zima, koje je početkom godine dijelom bila čak i ekstremna, dobro je zamela rezultate europske transportne branše u prvom tromjesečju. Tako smo od naših stranaka u ex-jugoslavenskim zemljama saznali primjerice, da je tamošnje tržište transporta gotovo potpuno zamrlo tijekom veljače. Naravno da takvo što utječe i na TimoCom Transportni barometar”, objašnjava Marcel Frings, Chief Representative tvrtke TimoCom.

Prepoznatljivi pozitivni trend

Tradicionalno se u ožujku povećavaju potrebe za transportom, prvenstveno s obzirom na nadolazeće uskršnje blagdane. Tako je bilo i u prvom tromjesečju 2012., ali ove godine na nižoj razini. “U ožujku 2010. godine udio tereta iznosio je 54%, a 2011. čak 50%. Ove godine vrijednosti prva dva mjeseca bile su već toliko slabe, da smo došli jedva do odnosa tereta prema tovarnom prostoru od 42:58”, rezimirao je stanje na transportnom tržištu gospodin Frings. Nakon što je TimoCom Transportni barometar zaključio 1. tromjesečje 2012. godine s rezultatom od 35:65 (2010: 44:56; 2011: 55:45), ostaje napeto pitanje, kako će se tržište transporta dalje razvijati u sljedećem tromjesečju. Ključnu ulogu u tome imati će i širenje Euro-krize. Hoće li uslijediti novi kolapsi, primjerice u zemljama poput Španjolske? I kakav će to utjecaj imati na transportnu branšu? U posljednjim danima ožujka na TimoCom Transportnom barometru barem se može osjetiti lagani dašak vjetra u smjeru transportom bogatijeg proljeća.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *