Sjećate li se Tatre?

Egzotični kamionski brandovi

Tatra_logo

U Hrvatskoj su se još prije 10-15 godina češki kamioni Tatra u kiper-izvedbi često koristili za  grube građevinske poslove. Od tih dana gotovo da smo ih zaboravili.  No, tvrtka Tatra još uvijek uspješno postoji.

Iako se u ponudi Tatre nalaze i traktori-tegljači, specijalnost ove tvrtke ipak su kiperi za rad na zahtjevnim terenima. Pogon je uvijek na sve kotače –  4×4, 6×6, 8×8 10×10 pa čak i 12×12. Osim vozila iz gospodarskog programa Tatra je i renomirani proizvođač vojnih kamiona.

Image

Model Jamal – klasična koncepcija kabine i izvrsne radne karakteristike

U programu su trenutno civilni modeli T815-2, TerrNo1 i Jamal, te vojni kamioni T 815-7, Armax i Force. Svi navedeni kamioni mogu se nabaviti u bezbroj varijanti u odnosu na motor, broj osovina i tip ovjesa.

Paleta motora je raznovrsna – od Tatrinog zračno hlađenog V8 turbo motora koji razvija 270 kW (360 KS) i zadovoljava Euro4 normu, pa sve do provjerenih Caterpillar (410 KS) ili Cummins (435 KS) motora. Tatra svoje kamione oprema izvrsnim nezavisnim ovjesom u više verzija, te mjenjačima s deset ili četrnaest stupnjeva prijenosa i dvostupanjskom redukcijom.

Image

Model TerrNo1 – kabina iznad motora

Image

Unutrašnjost ostavlja spartanski dojam u odnosu na konkurenciju, ali Tatrini kamioni nisu namijenjeni kočoperenju već grubom i napornom radu

Image

Izvrstan Tatrin neovisni ovjes

Image

Najjača verzija neovisnog ovjesa u akciji na moćnom vojnom modelu T 815-7

Image

I ovo je Tatra: Rally Dakar 2006

Tatra kamioni su svojom terenskom, robusnom konstrukcijom i povoljnom cijenom odličan izbor za sve tvrtke koje se bave grubim radovima u graditeljstvu, osobito u niskogradnji, iskopavanju za proizvodnju opeke i slično. Možda ćemo ih uskoro na našim gradilištima vidjeti u većem broju.

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *