Mercedes-Benz LK311

Sjećanje na djeda

Mercedes-Benz- LK311 iz 1958.

Godinama je samo jedna stara fotografija bila ono što je Georgu Ebelingu prizivalo sjećanje na djeda. Tada je ugledao Mercedes LK 311 iz 1958. i djelovao istoga trena.

Kada je Georg Ebeling ušao u radionicu u gradu Soltau u Donjoj Saskoj, nije mogao vjerovati svojim očima – ugledao je plavi Mercedes LK 311 iz 1958. godine, isti kao kamion kakvog je nekad posjedovao i njegov djed.

Taj “kljunaš” bio je jedan od pet kamiona kojima je djed izgradio svoj biznis u godinama nakon drugog svjetskog rata. Fotografija iz 1968 na kojoj djed ponosno pozira ispred svoje flote svjedoči o tim vremenima. Dugo je taj svjetlosni zapis bio jedini podsjetnik na dugu obiteljsku poslovnu povijest koja je počela još 1927. godine zaprežnim vozilom za prijevoz mlijeka.

Mercedes-Benz LK311 i Georg Ebeling
Georg Ebeling ispred vozila koje ga podsjeća na djeda i davna vremena
Mercedes-Benz LK 311 - logo
Vozilo koje je zaslužilo svoju zvijezdu: i nakon 55 godina radi bez greške

 

“Ponosan sam na poslovnu tradiciju obiteljske tvrtke, zato sam jednostavno morao imati taj kamion”, govori unuk osnivača tvrtke. U radionici su upravo završili s restauracijom kamiona, tako da na njemu nije bilo puno posla – George je samo ispisao logo tvrtke i 1993. godine plavi “kljunaš” preselio je u prostore obiteljske tvrtke u Wedemarku pokraj Hannovera.

Mercedes-Benz- LK311 iz 1958.

“Da bi savršeno očuvali oldtimera, trebali bi ga držati pod staklenim zvonom”, kaže Ebeling s osmijehom. No, s druge strane – vozilo jednostavno treba biti voženo. Zato on svog oldtimera ne drži konzerviranog, “kljunaš” je dostupan svim zainteresiranim kolegama. “Uvijek me iznenadi činjenica da nakon pet dana u tjednu provedenih za volanom kolege preko vikenda žele voziti ovaj kamion”.

Ne može svatko istoga trena upravljati vozilom koje zahtijeva korištenje predgrijavanja i međugasa. Ebeling povremeno iz svog ureda začuje glasno krčanje mjenjača. “Nakon nekoliko minuta prilagodbe svi ga uspiju voziti”.
I nakon 55 godina, LK 311 funkcionira besprijekorno. Samo je motor brisača morao biti zamijenjen, inače – problema nema. “Uvijek upali od prve i radi savršeno”, kaže Georg.

Jedno staro vozilo spašeno je od propadanja i postalo je zaštitni znak tvrtke. Ono svog vlasnika podsjeća na dugu obiteljsku prijevozničku tradiciju i djeda, njezinog utemeljitelja.

 

Mercedes-Benz LK311th

Produkcija: 1950-1954 (3500 L), 1955-1961 (L 311)
Motor: DB OM 312, 100 KS
Konstrukcija: R6
Zapremnina: 4580 ccm
Mjenjač: 5 brzina
Masa: 3,2 t
Nosivost: 3,5 t

Mercedes-Benz- LK311 iz 1958.

Izvor: roadstars.mercedes-benz.com