Scania: stota obljetnica ljevaonice motora u tvornici Södertälje

Zanimljivosti

Temeljni pogon tvrtke Scania u švedskom gradu Södertälje navršava ove godine 100 godina postojanja. Pogon je to u kojem se proizvodi samo srce Scania kamiona – blok i glava motora.

Scania proizvodi između 85.000 i 90.000 motora godišnje. Ti se motori ugrađuju u kamione, autobuse, brodove, te za uporabu u raznim građevisnkim i sličnim strojevima. Većina njih svoj put započinje upravo u tvornici Södertälje.
Prema riječima Kenta Wargcloua, bivšeg direktora bazne Scanijine tvornice koji je u njoj proveo 42 godine, kvaliteta proizvodnje i unaprijeđenje radnog okruženja uvijek su bile u fokusu njezinih uposlenika.

Kroz stotinu godina proizvodnje u ovoj tvornici dolazilo je do značajnih promjena. Nekad je to bio težak posao koji je ovisio o vještini ljevačkih zanatlija, danas je to visoko automatiziran proces sa znatno većim zahtjevima u sferi preciznosti i tolerancija.

Oduvijek je postojala čvrsta veza između ovog ključnog pogona i Scanijinog razvojnog odjela. Danas je ta veza još izraženija, jer je zbog sve strožijih propisa o smanjenju emisija štetnih plinova upravo razvoj motora u stalnom centru pozornosti.
“Najveća prednost ove povezanosti dvaju odjela je što možemo kontrolirati kvalitetu u svakom segmentu proizvodnog procesa, od samog početka lijevanja, do završne obrade i sklapanja motora” kaže Frederik Wilberfors, inžinjer iz Scanijinog odjela istraživanja i razvoja.