Rižina pljeva kao sirovina za proizvodnju guma

Ekologija

Test guma u čijoj se proizvodnji koristi rižina pljeva

Zanimljive vijesti s polja ekologije i tehnologije dolaze nam iz tvrtke Goodyear: otpatke koji nastaju u žetvi riže Goodyear će početi koristiti kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazni sloj guma. Tako će doprinijeti zaštiti okoliša i istodobno ponuditi potrošačima gume koje omogućuju veću iskoristivost goriva.

Tvrtka Goodyear prepoznala je prednosti rižine pljeve koja je do sada završavala na odlagalištima otpada i počet će je upotrebljavati kao sirovinu za proizvodnju guma s većom iskoristivosti goriva. Goodyearovi istraživači u Centru za inovacije u Akronu (SAD) su nakon dvije godine proučavanja zaključili da se pepeo koji nastane nakon paljenja rižine pljeve za proizvodnju električne struje može upotrijebiti kao učinkovit i ekološki prihvatljiv izvor silike za gume. Ona je u proizvodnji guma izuzetno cijenjena zbog svog pozitivnog utjecaja na vozne značajke gume. Kada se silika umiješa u gumenu mješavinu gaznog sloja, povećava se čvrstoća gume i smanjuje otpor kotrljanja, a time se omogućuje veća iskoristivost goriva i bolje prianjanje na mokroj cesti.

Goodyear je već započeo pregovore s mogućim dobavljačima od kojih bi mogao nabavljati potreban otpad. Posljednjom inovacijom Goodyear će osigurati dodatan izvor silike i istodobno doprinijeti smanjivanju otpada rižine pljeve i tako će ispunjavati svoju predanost inovacijama i skrbi za okoliš. U svom razvojnom procesu tvrtka sve vrijeme teži proizvodnji guma koje bi bile ekološki prihvatljive u svim pogledima – pri upotrijebljenim materijalima i proizvodnom procesu te pri krajnjoj izdržljivosti i uporabi.

U kompaniji ističu i napredak i u razvoju guma u čijoj proizvodnji umjesto nafte upotrebljavaju soju. Kako je predstavljeno prije nešto više od dvije godine, uporabom sojinog ulja u gumama može se produžiti životni vijek gaznog sloja za 10 posto i smanjiti uporaba ulja na osnovi nafte za 26,5 milijuna litara godišnje.