Renault Trucks – Rankineov ciklus

Vijesti - svijet

Obnavljanjem topline iz ispušnih plinova Rankineov sustav može proizvesti električnu  energiju za rad električnih dijelova i tako smanjiti opterećenje na alternatoru.

Renault Trucks usmjerava svu svoju energiju na jedan ključni cilj – uštedu goriva. Optifuel rješenja razvijena u sklopu inicijative Renault Trucksa pod nazivom „All for Fuel Eco“ već su omogućila smanjenje potrošnje goriva do čak 15%. Međutim, istraživanja idu dalje. Renault Trucks trenutno radi na ugradnji sustava obnavljanja energije iz ispušnih plinova u vozila koja prometuju na velikim udaljenostima. Taj je sustav poznat kao Rankineov ciklus. Cilj svega ovoga je proizvodnja električne energije za električne dijelove i pomoćnu opremu na vozilu kako bi se snizila potrošnja goriva smanjenjem opterećenja na alternatoru.

Sustav temeljen na Rankineovom ciklusu omogućuje pretvaranje toplinske u električnu energiju. Vrši se obnavljanje entalpije ispušnih plinova vozila, a zatim i pretvaranje u električnu energiju pomoću generatora ugrađenog u turbinu.

„Gotovo 30% punog spremnika s gorivom se rasipa u obliku topline u ispušnim plinovima. To je totalni gubitak,” objašnjava Dimitri Lortet, projektni menadžer za razvoj motora. „Rankineov sustav nam omogućuje obnovu određenog dijela energije u ispušnim plinovima i njezinu pretvorbu u elektricitet”.

Rankineov sustav omogućuje proizvodnju nekoliko kilovata električne energije. „Važno je primijetiti da je osnovna energija, ona od ispušnih plinova, besplatna,” naglašava Colin-Yann Jacquin, voditelj strategije za proizvode u okviru alternativnih energija. Konačno, Rankineov je sustav sposoban smanjiti potrošnju goriva vozila koja prometuju na velikim udaljenostima za 5% do 10%.

Ovo je projekt koji naglašava težnju Renault Trucksa da ostane pri vrhu u istraživanjima na polju novih tehnologija.


{oglas}


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *