DTI 5 featured

Renault Trucks: 3D print metala – tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

DTI konvencionalni i 3D printani
Polazni DTI5 motor (lijevo) i njegova 3D printana inačica (desno)

Razvojni tim inžinjera i dizajnera tvrtke Renault Trucks radi na tehnologiji 3D printa metala s ciljem uporabe ove tehnologije u proizvodnji kamionskih motora. Vijesti o ovoj tehnologiji još nedavno su vam zvučale kao naučna fantastika, ali 3D print je sve bliži konkretnoj uporabi u ovako zahtjevne svrhe.

Dok je kompletan prototip motora DTI5 iznova dizajniran u računalnim programima za 3d modeliranje, klackalice ventila i kućišta ležaja bregaste osovine izrađeni tehnologijom 3D printa u metalu uspješno su prošli 600-satni test na stolu u Euro 6 motoru. “Cilj ovog projekta je demonstrirati pozitivan utjecaj tehnologije slojevitog dodavanja metala na veličinu i težinu motora. Ovaj nam je proces omogućio da smanjimo težinu 4-cilindričnog motora za 120 kg ili 25%”, objasnio je Damien Lemasson, projektni menadžer Renault Trucks-a. “Testovi koje smo proveli dokazuju izdržljivost komponenti motora izrađenih 3D printom. To nije samo kozmetička novotarija.”

Klackalice 3D print
Klackalice: konvencionalne (gore) i 3D printane (dolje)

Ova tehnologija otvara nove mogućnosti razvoja motora s unutrašnjim izgaranjem. Proces koji funkcionira dodavanjem materijala sloj po sloj može se koristiti u kreiranju kompleksnih oblika, a također i optimizirati veličinu dijelova i smanjiti broj komponenti motora.
“Proizvodnja slojevitim dodavanjem metala umanjuje ograničenja i oslobađa kreativni potencijal inžinjera. Ova je procedura začetak inovativne tehnologije proizvodnje motora budućnosti koji će biti lakši i funkcionalniji i na taj način pružiti optimalne performanse,” dodao je Damien Lemasson. Broj komponenti DTI 5 motora reduciran je za 25%, što u konačnici znači 200 dijelova manje.

U transportnoj branši 3D print metala donosi brojne prednosti jer smanjenje volumena i težine pogonskih sklopova otvara mogućnosti povećanja teretnoga prostora i smanjenja potrošnje goriva. Nakon ovih uspješnih inicijalnih testova uvjereni smo da je vrijeme prvoga 3D printanoga motora već na korak-dva od sadašnjosti.

Izvor: corporate.renault-trucks.com
Prijevod i obrada: Krunoslav Turda