Računala i prijevoznički ured

Oprema

Sljedeći članak ne govori o kamionima i prijevozu, radi se o onome bez čega već odavno ne može ni ured prijevozničke tvrtke a to su računalni programi. Nećemo se ovdje dotaknuti programa direktno vezanih uz prijevozničku djelatnost (o tome više uskoro), već o onom najosnovnijem – operativnim sustavima i uredskim aplikacijama.

Da bi ured funkcionirao u potpunosti, osim telefona, papira i olovke potrebno je imati jedno ili više računala, pristup internetu, e-mail adresu… Da bi vaše računalo bilo funkcionalno i u skladu sa zakonom, potrebno je u njega uložiti i dosta novca. Osim same kupnje računala, pisača i ostalog hardvera morate investirati i u operativni sustav (najčešće je to Microsoft Windows), u osnovne uredske aplikacije za obradu teksta i brojčanih podataka i brojne druge programe (softver).

Najbitnija razlika između kućne uporabe računala i one uredske jest da je tvrtka podložnija striktnoj kontroli korištenja legalnog tj. licenciranog softvera, tako da si ni u kom slučaju ne smijete dozvoliti upotrebu softvera sumnjivog porijekla. Operativni sustav (u daljnjem tekstu OS) Microsoft Windows dolazi u bezbroj verzija u odnosu na sadržaj, vrstu licence i cijenu. Primjerice, Windows Vista može se nabaviti u verzijama Home, Business i Ultimate, a svaka od njih može se nabaviti s OEM ili “retail” licencom. Nama su za ovaj članak važnije razlike u odnosu na OEM i “retail” licencu.

OEM licenca operativnog sustava Windows je licenca koja se odnosi na instalacijski paket OS Windows kupljen uz hardver (računalo ili neki njegov ključni dio). OEM licenca vrijedi za JEDNO računalo, isključivo uz jedinstven račun za OS Windows i hardver uz koji je OEM verzija Windows-a isporučena, te naljepnicu koju je korisnik dužan zalijepiti na kućište računala.  OEM licenca nije prenosiva s računala na računalo. U praksi to znači da ostajete bez licence za OS Windows ukoliko prodate računalo na kojem je instaliran OEM OS Windows jer vam instalacijski CD nije legitiman bez naljepnice na kućištu.

“Retail” licenca također vrijedi uz jedno računalo, s bitnom razlikom što je možete prenijeti i na drugo. To ne znači da u uredu možete imati 5 računala i samo jedan OS Windows, već da možete prodati/rashodovati računalo i isti OS Windows instalirati na novo računalo jer ova licenca nije vezana uz hardver niti bilo kakvu naljepnicu na kućištu računala.

Naravno, s tim razlikama dolazi i razlika u cijeni: Windows Vista Business u OEM verziji košta oko 1.200,00 kn, dok je u “retail” verziji cijena oko 2.100,00 kn (cijene bez PDV-a).

Drugom komercijalnom opcijom, računalima MacIntosh i operativnim sustavom MacOS nećemo se baviti u ovom članku jer  visoke cijene posebnih računala i posebnih aplikacija koje se koriste za MacOS čine taj sustav jako slabo zastupljenim, osobito na ovim našim prostorima (iako su Apple MacIntosh računala i MacOS zapravo najprofesionalnija i najkvalitetnija solucija).

Postoji i besplatna alternativa OS-u Windows, a to je operativni sustav Linux. Veliki plus OS-a Linux jest što se u sklopu njega nalaze i mnogi potrebni programi, također potpuno besplatni. Glavni nedostatak OS-a Linux je činjenica da zahtijeva više računalnog snalaženja tj. iskustva, a ponekad i dosta sreće, jer činjenica je da se hardver još uvijek slabo oprema drajverima za OS Linux (drajveri za Windows nisu kompatibilni s Linux-om) , tako da vam se može dogoditi da tek teškom mukom i uz puno raspitivanja, traženja pomoći i nerviranja uspijete instalirati pisač ili neki drugi hardver. Zbog toga se još uvijek malo ljudi odlučuje za Linux.

Ukoliko se odlučite za OS Windows te nabavite računala i licencirane instalacijske CD-a, još uvijek vam  predstoje neke investicije. Cijena uredskog paketa Microsoft Office 2007 u OEM verziji je oko 2.700,00 kn, a u “retail” verziji oko 3.300,00 kn (cijene bez PDV-a). No, postoje i alterantivna rješenja –  besplatan softver. U odnosu na razlike između OS-a Windows i Linux, u ostalim aplikacijama razlike (prednosti/nedostatci) su puno manje. Tako npr. na adresi http://download.openoffice.org možete besplatno skinuti paket Open Office, izvrsnu alternativu Microsoftovom Office paketu koja podržava i sve Microsoft Office datoteke, tj. – kompatibilna je sa svim aplikacijama iz paketa Microsoft Office. Jedino što morate paziti jest da svoje datoteke kreirane u nekoj od Open Office aplikacija spremate u Microsoft Office formatima ukoliko ih ustupate na pregled nekome izvan tvrtke (jer je mala vjerojatnost da i ta osoba koristi Open Office).

Osim Office paketa možete na internetu naći i mnoge druge besplatne aplikacije koje sve manje zaostaju za onim komercijalnima, npr. antivirusne programe (jedan od najkvalitetnijih je AVG ), alate za prženje (CD BurnerXP), razne playere i alate za obradu slika i multimedijalnih (audio/video) sadržaja.

Vodite računa da pri potrazi za besplatnim sadržajima vaše računalo obavezno bude zaštićeno aktivnim antivirusnim programom. U pretragama koristite pojam “freeware” (npr. “audio player freeware”) jer ćete u suprotnom skidati trial programe koji su besplatni samo mjesec-dva, a nakon toga prestanu funkcionirati dok ih ne kupite. Osim toga obratite pozornost na licencu programa (“free for office use” znači da uredskim korištenjem tog programa ne kršite odredbe besplatne licence). I, također – ako vam neki od besplatnih programa s interneta pomogne i ocijenite ga dobrim i korisnim – donirajte programera, linkovi s natpisima “donate” ili “support our project” uvijek postoje na tim stranicama. Ako donirate i samo 10 dolara, pomogli ste onome tko vam je uštedio tisuću ili nekoliko tisuća kuna.

{oglas}Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *