Premijera: Volvo FL Electric -prvi potpuno električni kamion tvrtke Volvo Trucks

Ekologija
Volvo FL Electric
Volvo FL Electric, foto: www.volvotrucks.com

Tvrtka Volvo Trucks ovih dana predstavlja svoji prvi potpuno električni kamion sposoban za konkretnu komercijalnu uporabu, model FL Electric.
Serijska proizvodnja i prodaja ovog kamiona u zemljama EU započeti će 2019. godine, a najvjerojatnije područje uporabe u početku će biti gradska distribucija i prijevoz otpada. Osim nedvojbenog doprinosa kvaliteti zraka u urbanim područjima, električni kamioni zbog niske razine buke omogućuju i noćni rad, te tako smanjuju opterećenje gradskih prometnica i prometne čepove tijekom dana.

O nedoumicama kod potencijalnih klijenata i njihovom otklanjanju, tj. postupcima koji bi trebali omogućiti bezbolan prijelaz s klasičnih oblika transporta na električna vozila, Jonas Odermalm, voditelj strategije proizvoda za modele Volvo FL i Volvo FE u kompaniji Volvo Trucks je rekao:

Kako bi se osigurala sigurna i laka tranzicija, ponudit ćemo holistička rješenja na temelju pojedinačnih potreba svakog klijenta s obzirom na cikluse vožnje, kapacitet tereta, mobilnost, kilometražu i druge parametre. Takvo rješenje može obuhvatiti sve, od analize rute i optimizacije baterija do servisiranja i financiranja. Volvo Trucks usko surađuje s nekoliko dobavljača opreme za punjenje. Cilj je uvijek ponuditi klijentima veliku mobilnost i produktivnost.

Volvo Buses, sestrinska tvrtka Volvo Trucks-a od 2010. godine prodala je više od četiri tisuće elektrificiranih autobusa. Stečena iskustva velik su kapital stručnjaka unutar Volvo grupe, iskoristiv i u proizvodnji električnih kamiona. Tehnologija primijenjena za pogon i akumulaciju električne energije u kamionu Volvo FL Electric temeljito je testirana, te ima snažno zaleđe u prodajno-servisnoj mreži kompanije Volvo Trucks.

Volvo FL Electric
Volvo FL Electric, foto: www.volvotrucks.com

Iz iskustva znamo koliko je važno da gradovi, dobavljači energije i proizvođači vozila surađuju kako bi široka elektrifikacija postala stvarnost. Uz privlačne poticaje, dogovorene standarde i dugoročnu strategiju urbanog planiranja i proširenja infrastrukture za punjenje, proces može ići puno brže,

izjavio je Jonas Odermalm, a o nekim manje razjašnjenim ekološkim elementima u proizvodnji električne energije i baterija je dodao:

Primjerice, kako bi se osiguralo iskorištavanje sirovina za baterije na odgovoran način, grupa Volvo radi s mrežom Drive Sustainably (Održiva vožnja), koja ima posebnu funkciju koja prati to pitanje. Grupa Volvo također je uključena u različite projekte u kojima baterije iz teških električnih kamiona dobivaju priliku za novi život te se upotrebljavaju za skladištenje energije. Sva pitanja o rukovanju baterijama još nisu dobila svoje odgovore, ali aktivno radimo unutar grupe i zajedno s drugim akterima kako bismo potaknuli razvoj i izradili potrebna rješenja.

Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks, o ovome novitetu je rekao:

Iznimno smo ponosni što možemo prezentirati prvi u seriji potpuno električnih kamiona Volvo spreman za redoviti promet. Tim modelom omogućujemo da gradovi čiji je cilj održivi urbani razvoj iskoriste prednosti prijevoza elektrificiranim kamionima.

Prvi kamioni FL Electric priliku za testni rad dobili su već sada kod klijenata u Göteborgu, gdje je smještena i centrala tvrtke Volvo Trucks.

Izvor: www.volvotrucks.com

U nastavku pogledajte video o prijevozu budućnosti, onakvom kako ga vidi i očekuje grupa Volvo.