Požar Art – kamioni oslikani maštom (1)

Dekoracije

Airbrush by PozarArt

Kad i na godišnjem odmoru radite, to vam je vjerojatno tlaka. No, kad je taj posao izrazito zanimljiv možete ga doživjeti i kao dio odmora.Tako sam i ja s nestrpljenjem iščekivao posjetu najjačem majstoru airbrush-a u Hrvata, barem kada su kamioni u pitanju. Marijan Požar je čovjek koji tom zahtjevnom tehnikom stvara čuda već punih dvanaest godina.

Po dolasku u Kastav pričekao sam Marijana ispred jednog auto-servisa jer je doći do Požar Arta komplicirano za one koji tamo nisu kao doma. Kroz nekoliko minuta pred mene je došao čovjek na motociklu. Naravno – oslikanom. S kacigom na glavi, naravno – oslikanom.

Odvezli smo se na brdo iznad Kastva, pred kuću s ovećom garažom. U koju ipak (na žalost) ne može ući pravi kamion. Renault Magnum poduzeća Klanatrans već je bio tu, pripremljen za rad. Budući da se takvi radovi stvaraju nekoliko dana nije se baš ništa vidjelo, a pričekati koji sat također nije obećavalo previše. Dogovorili smo da slike gotovog kamiona dobijem e-mailom.

Image
Bezbroj skica napravljenih da bi se posao oko Magnuma uspješno dogovorio

Image

Marijan Požar u akciji
Slike iznad: Renault Magnum prije…

Airbrush by PozarArtAirbrush by PozarArt

Airbrush by PozarArt
…tijekom i…

Airbrush by PozarArt

Airbrush by PozarArt
…po završetku rada

I tako sam s Marijanom sjeo uz kavicu i malo razgovora, prelistali smo jednu njemačku reviju u kojoj je objavljen jedan od njegovih radova, u stripovskoj maniri oslikana crvena Scania (također iz Klanatransa). Razgovarali smo o zahtjevima naručitelja, računalnoj tehnici koja je proces oslikavanja u nekim njegovim dijelovima olakšala ali i otežala (sad su klijenti navikli na mnogo više prijedloga na papiru), o bojama, lakovima…

Image
Na slici: početak rada na reklami za autoservis Renault

Većina naručitelja koji su od Požar Arta jednom naručili oslikavanje dolazili su ponovo. Jer, već je poznato da niti jednom prijevozniku kamion nije samo teretno vozilo već i ljepota, snaga, svakodnevni dio života.

Stoga je i Marijan za Klanatrans, Katern Transporte, Transporte Runko, Čop Malinska, Euro N/U i mnoge druge oslikao već bezbroj vozila. Osim kamiona, često se naručuju oslikavanja motocikala, kaciga, automobila.

Bilo da se radi o dekoraciji ili reklami, Požar Art ima što pokazati. Počevši od ljepotica, stereotipa koji se često veže uz kamione, pa sve do geografskih i povijesnih motiva, znamenitosti nekog kraja, likova iz stripova, animiranih filmova, s divljeg zapada, stiliziranih logotipa proizvođača kamiona… Mnogo je toga već napravljeno. Kamiona – već oko 50.

U nastavku pogledajte prvi dio foto-galerije Marijanovih radova u kojem su samo kamioni, a za drugi dio mješovitog sadržaja smo napravili još jednu galeriju.

Ili pogledajte radove direktno na www.pozarart.com (u nešto većim rezolucijama).


 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *