Povratak profita za europske “teškaše”

Vijesti - svijet

Proizvodnja teških kamionaSvi proizvođači teških kamiona objavili su polugodišnja izvješća o prodajnim rezultatima. Ono što je zajedničko u svim tim izvješćima jest povratak profita nakon katastrofalnih rezultata iz 2009. godine. Ipak, te bi pozitivne vijesti dobrim dijelom trebali gledati i kao rezultat borbe europskih proizvođača teških kamiona na tržištima izvan Europe.

Porast potražnje osobito je izražen u zemljama Azije i Južne Amerike, te su ta tržišta najzaslužnija za poboljšanje prodaje europskih teretnjaka.

Ako bi dodatno analizirali te rezultate po kategorijama, vidjeli bi npr. da je tržište tegljača i u prvom kvartalu bilježilo lagani pad, dok su lakše kategorije već tada ukazivale na tendenciju oporavka.

DAF

DAF Trucks, europska divizija Paccar grupe zabilježila je 16,3 postotni rast svoga udjela na tržištu u segmentu preko 15 t. Prodajni udio unutar Paccar grupe DAF je povećao za 9,1%, a čist prihod za 3,5%  što je značajan rast u odnosu na 1,58% u 2009. godini.

Iveco

Isporuke su porasle za 27,5 % u zapadnoj i 27,3% u istočnoj Europi.

MAN

Prodajna aktivnost tvrtke MAN Nutzfahrzeuge (na europskom tlu) porasla je za 26% u drugome kvartalu u odnosu na prvi, a tvrtka MAN Nutzfahrzeuge zabilježila je povratak operativnom profitu po prvi put nakon prvog kvartala 2009. godine (0,4% u prvom polugodištu 2010.).

Mercedes-Benz

Prodaja na svjetskom tržištu bilježi porast od 55%, a u Europi 39%. Zabilježen je operativni profit od 5,1%, a Daimler grupa vjeruje da će se ti rezultati još osjetno popraviti do kraja godine.

Scania

Scania je započela oporavak na EU tržištu u drugom kvartalu i očekuje nastavak takvih kretanja i u trećem. Isporuke su porasle za 37% na svjetskom tržištu, za 57 % na istočnoeuropskom, ali su stagnirale za 5% na zapadnoeuropskom.

Volvo AB (Volvo Trucks + Renault Trucks)

Prodaja na svjetskom tržištu porasla je za 28%, dok je u Europi opala za 7%. Situacija bi se ipak trebala brzo promijeniti jer su narudžbe na europskome tlu porasle za 115%.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *