Povijest tvrtke Scania

Povijest

Image

Tko radi taj i griješi, kaže naš narod.

 

Tako nedavno objavismo kako je Scania dio Saab-Scania grupe. Uz ispriku čitateljima za kaznu smo obradili povijest Scanie.

 

 

Osnivanje tvrtke i proizvodnja prije 2.svjetskog rata

Godine 1900. u gradu Malmö na jugu Švedske utemeljena je tvornica Maskinfabriks AB Scania. Ime tvrtke izvedeno je iz latinskog imena švedske provincije Skåne.

Tvrtka je svoju prvu fuziju doživjela 1911. godine kada se ujedinjuje s tvrtkom Vabis, drugim švedskim proizvođačem automobila i kamiona iz grada Södertälje, te nakon toga postoji pod imenom AB Scania-Vabis.

ImageImage

Image

Prije 1. svjetskog rata, Scania-Vabis je uspješno izvozila kamione u ostale nordijske zemlje, Rusiju i baltičke države. Tijekom rata izvoz je gotovo stao, ali je tržište u neutralnoj Švedskoj bilo dovoljno razvijeno da tvornica ipak preživi.

Image Image

Na slikama: Tip A Tonneau (1903) i Scania-Vabis (1917) – klikni za uvećanje

Nakon rata tržište je bilo preplavljeno rabljenim vojnim kamionima, te je Scania-Vabis zapala u prvu ozbiljnu financijsku krizu.
1921. godine tvrtka je bankrotirala, ali je nedugo nakon toga oporavljena te je polako ali sigurno ponovo stala na svoje noge.
1925. ugašena je serijska proizvodnja osobnih automobila u gradu Södertälje, a pogon u Malmöu se zatvara 1927. godine, te proizvodnja kamiona seli u Södertälje. Tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća raste udio proizvodnje autobusa u ukupnoj produkciji Scania-Vabisa, a tvrka postaje respektabilan proizvođač motora. 1932. godine predstavljen je prvi diesel motor, razvijen u suradnji s njemačkim Magirusom.
1936. god. samostalno je proizveden prvi Scania-Vabis diesel motor snage 120 KS. Taj se motor s tek nekoliko sitnih izmjena zadržao u proizvodnji punih 15 godina.
Scania-Vabis je godine 1932. predstavila kamion moderne koncepcije s kabinom iznad motora.
Njihovi kamioni bili su izuzetno robusni i dugotrajni – 1924. godine isporučen je kamion tvrtci koja se bavila čišćenjem snijega, a korišten je za transport i čišćenje snijega sve do 1974. godine i u svom vijeku prešao je milijun i pol kilometara!

Drugi svjetski rat

Tijekom drugog svjetskog rata Scania-Vabis je osim kamiona proizvodila i lake tenkove a specifična za to razdoblje bila je upotreba drvnog plina (dobivenog nepotpunim izgaranjem drveta uzrokovanim smanjenim pristupom zraka) za pogon vozila.

Poslije rata

Poslije rata, godine 1948. Scania-Vabis postaje glavni zastupnik Volkswagena za Švedsku. To učvršćuje poziciju tvrtke tih poratnih godina i osigurava joj priliv sredstava za nove investicije. Izvoz raste, što se nastavlja tijekom pedesetih i šezdesetih godina. U tom periodu tvrtka otvara pogone u Brazilu i Nizozemskoj.

Najvažniji poslijeratni modeli

1951. proizveden je prvi Scania-Vabis motor s turbo-punjačem na ispušne plinove. Turbo su prvi put upotrijebili u kamionu 1954. godine, do tada je korišten samo za željezničke motore.

1953. počela je serijska proizvodnja modela L51 Drabant. Kamion je imao motor s četiri cilindra i 100 KS, a mogao je prevesti 6 tona. Postojala su četiri podmodela ovisno o međuosovinskom razmaku. L51 je proizveden u 9000 primjeraka do godine 1959,kada je njegova proizvodnja ugašena.

1954. proizveden je prvi L71 Regent, model koji se proizvodio i u varijanti s dodatnom podržavajućom osovinom (poluosovinom) pod imenom LS71 Regent. Bio je opremljen motorom snage 150 KS, mogao se naručiti i s zračnim kočnicama, a od 1955. godine i sa servo upravljačem.

Image Image
Image Image
Scania-Vabis LT75 (1960), L76 (1963), LB76 (1963), L36 (1964) – klikni za uvećanje

1958. godine proizveden je sasvim novi L75 s šestocilindrašem snage 150 KS. U toj seriji postojao je također i LT75 s dvije pogonske stražnje osovine. Iako klasično koncipiran, s motorom naprijed, L75 bio je prvi europski kamion s gumenim ovješenjem kabine na šasiji.
L75 bio je osnova modela koji su se uz postupna unaprijeđenja proizvodili sve do 1980. godine, a vremenom su promijenili nazive u L76, L110 i naposlijetku L111.

Image

Scania L80

Saab-Scania period

Godine 1968 došlo je do fuzije tvrtke Scania-Vabis s tvrtkom Saab, proizvođačem osobnih automobila i aviona u novu tvrtku pod imenom Saab-Scania AB. Kamionski dio korporacije promijenio je ime iz Scania-Vabis u SCANIA, kako je ostalo sve do današnjih dana.

1969. predstavljen je model Scania 140 s V8 motorom snage 350 KS. U to vrijeme to je bio najsnažniji europski kamion.

Sedamdesetih godina Scania se snažno razvijala, proizvodnja se udvostručila i premašila 10000 vozila godišnje. Početkom osamdesetih je predstavljena serija 2, krajem osamdesetih serija3, koja je 1989 godine osvojila titulu Kamiona godine.

Na ulasku u devedesete godine Scania je bila zastupljena u preko 100 država širom svijeta. Godišnja proizvodnja dostigla je 40000 vozila. 1995. godine predstavljena je serija 4, pravi svjetski kamion s proizvodnjom lociranom u Švedskoj, Nizozemskoj i Brazilu.

ImageImage

Scania danas

1995. razveden je brak Saaba i Scanie, Scania je postala neovisan kamionski brand pod imenom Scania AB.

1999. godine zaustavljen je pokušaj tvrtke Volvo Trucks da preuzme Scaniu koristeći sredstva dobivena od prodaje svog automobilskog dijela Fordu. Presudnu ulogu odigrala je Europska Unija svojim nastojanjem da spriječi sjevernoeuropski kamionski monopol.
Također se nešto kasnije Scania obranila od pokušaja preuzimanja tvrtke od strane njemačkog MAN-a.

Najveći današnji dioničari Scanie su:

Volkswagen – najveći dioničar s 20,03% kapitala i 35,31% glasova u upravi tvrtke. Volkswagenu je u stjecanju te pozicije pomogao neuspješan pokušaj Volva nakon kojega je otkupila dionice kojima je Volvo pokušao doći do većinskog udjela.

Investor AB – 20% glasova u upravi tvrtke

MAN AG – 14% glasovaOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *