Povijest: MAN – ime mlado cijelo stoljeće

Povijest

ImageU godini koja je pred nama tvrtka MAN proslaviti će 250 godina postojanja tvrtke (ako se računa na povijesne pretke današnje kamionske velesile), 110 godina povijesti proizvodnje motora i motornih vozila (vezano za prvu ključnu fuziju) i 100 godina postojanja imena MAN.

Iako uprava MAN-a kalkulira s brojkom 250, početak postojanja tvrtke MAN mi bi radije vezali uz godinu 1898. kada su se tvrtke Maschinenbau AG Nürnberg (osnovana 1841. godine) i Maschinenfabrik Augsburg AG (osnovana 1840.) ujedinile u tvrtku pod imenom Vereinigte Maschinenfabrik Augsburg und Maschinenbaugesellschaft Nürnberg A.G sa sjedištem u Augsburgu, jer je ta fuzija zapravo temelj MAN-ove “kamionske” priče.

Godine 1908. tvtka mijenja ime u Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG (M.A.N.).

Iako je godina ujedinjenja bila 1898. pogriješili bi kada se ne bi vratili jednu godinu unazad… 1897. godine Rudolf Diesel je (radeći za jednu od tvrtki preteča MAN-a, Maschinenfabrik Augsburg AG) konstruirao svoj prvi uspješan prototip motora s unutrašnjim izgaranjem kojega je ubrzo patentirao pod nazivom Diesel motor. Te godine započeta je priča koja traje i danas.

Prvi svjetski rat nije bitnije usporio tvrtku. MAN je tih godina bio i jedan od utemeljitelja i dioničara tvrtke Bayerische Flugzeugwerke AG iz koje je kasnije nastala tvrtka Messerschmitt AG, poznata po proizvodnji ratnih zrakoplova u Drugom svjetskom ratu.

ImageGodine 1915. MAN proizvodi prvi upotrebljivi kamion pogonjen diesel motorom. Već 1923. godine tvrtka proizvodi prvi komercijalno iskoristiv sustav direktnog ubrizgavanja goriva u diesel motor, a 1924. tržištu predstavlja prve kamione i autobuse s takvim motorima.

 

Image

Za vrijeme Drugog svjetskog rata razvoj tvrtke je zastao, podatke za to razdoblje teško je pronaći. Pretpostavljamo da je sav raspoloživ kapacitet bio podređen Trećem Reichu. Podaci koje smo uspjeli pronaći odnose se na brodske motore koje je MAN proizvodio za podmornice. Kuriozitet je da su se MAN-ovi brodski motori tijekom predratnih tridesetih godina licenčno proizvodili i u USA te ugrađivali i u američke podmornice.

Razvoj tvrtke, nešto usporen poslijeratnom njemačkom gospodarskom katastrofom ipak je nastavljen – 1951. godine tvrtka MAN predstavlja prvi njemački kamionski motor s turbo-punjačem pogonjenim ispušnim plinovima.

Image

Slika: Dobra trgovina – Büssing

1971. godina bila je godina uspješne trgovine – MAN je preuzeo tvrtku Büssing Nutzkraftwagen GmbH iz Braunschweiga. Tvrtku Büssing osnovao je Heinrich Büssing još 1903. godine te je ona također bila jedna od značajnijih proizvođača kamiona toga doba. U spomen na Heinricha Büssinga MAN je svome logotipu dodao Büssingov znak, crtež lava koji se koristi sve do današnjih dana.

1978. godine, MAN je po prvi put osvojio titulu Kamiona godine. Do današnjih dana osvojio ju je ukupno 7 puta.

1990. godine zabilježen je još jedan veliki uspjeh – MAN preuzima austrijskog proizvođača kamiona, tvrtku Steyr Nutzfahrzeuge AG.

1999. MAN preuzima poljsku tvrtku Star Trucks, a 2001. preuzima engleski ERF Ltd. te njemačkog proizvođača autobusa Neoplan Bus Gmbh.

 

Image
Slika: sve MAN-ove akvizicije

MAN-ovi uspjesi nastavljaju se iz godine u godinu, pozicija tvrtke čvrsto je zacementirana u samom vrhu svjetskih proizvođača kamiona. Nadamo se da će nas MAN i dalje iznenađivati tehnološkim napretkom i sve boljim vozilima.

Neki modeli iz povijesti (redom – klikni za uvećanje): MAN 1570H, 22-321, 415F, 745 L1, 750, F8Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *