Porazne statistike prometnih nesreća na cestama Hrvatske

Sigurnost
Okrugli stol Sigurnost u prometu-Alkohol u prometu
Na fotografiji: Miron Huljak i Tina Puhalo Grladinovic (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti organiziran je okrugli stol na temu “Sigurnost u prometu – Alkohol u prometu”, a organizator je Udruga sigurnosti u prometu u partnerstvu sa Zagrebačkom pivovarom.

“Prema posljednjim podacima koje smo prikupili u pet hrvatskih gradova u listopadu ove godine, možemo zaključiti kako je konzumacija alkohola mladih vozača i dalje značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka. U provođenju akcije Europska noć bez nesreća ove godine je sudjelovalo više od 700 osoba od čega samo 202 osobe nisu konzumirale alkohol što i dalje upućuje na neodgovorno ponašanje i nužnost nastavka ovakvih i sličnih preventivno-sigurnosnih edukativnih aktivnosti.”, osvrnuo se Georg-Davor Lisicin, glavni tajnik udruge Sigurnost u prometu na rezultate ovogodišnjeg istraživanja akcije “Europska noć bez nesreća”.

Georg-Davor Lisicin
Na fotografiji: dipl.ing. Georg Davor Lisicin, Udruga sigurnosti u prometu (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare istaknula je neke podatke koje je za Zagrebačku pivovaru tijekom 2016. godine provela agencija Hendal: “Zabrinjava činjenica da i dalje više od 30 posto od ukupnog broja ispitanika barem jednom sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola. No, ako se osvrnemo na podatak o svjesnosti naše kampanje Razmisli, prema kojemu više od pola ispitanika tvrdi kako ih je ta kampanja potaknula da razmisle o tome da ne voze nakon što su pili alkohol, ipak možemo biti zadovoljni što naša, a i slične kampanje imaju pozitivan učinak. No, ne trebamo zanemariti nužnost daljnjeg provođenja ovakvih akcija i stalnog upozoravanja na postojeći problem u društvu.”, dok je mr.sc. Miron Huljak iz MUP-a istaknuo kako je jedna od najučinkovitijih mjera za smanjenje broja nezgoda uzrokovanih vožnjom u alkoholiziranom stanju povećana kontrola od strane policije: “Kontrole treba ciljano provoditi u vrijeme i na mjestima povećane konzumacije. Osim toga, lokalna uprava treba osigurati uvjete i omogućiti korištenje jeftinog taksi i javnog prijevoza u noćnim satima, posebice na trasama na kojima se očekuje povećani broj alkoholiziranih vozača.”