Plin za pogon kamiona?

Ekologija

Oprečne su informacije od količini preostale nafte pod zemljinom korom. Neki tvrde da ćemo se na naftu i njene prerađevine voziti još svega 30-40 godina, drugi opet predviđaju peterostruko duži period. Svi se slažu da plina ima gotovo dvostruko više a nitko ne sumnja u njegove ekološke prednosti u odnosu na klasična motorna goriva.

Da li će (i kada) kamioni voziti na plin?

Za razliku od osobnih vozila gdje je pogon plinom odavno već uzeo maha, kod kamiona stvari idu nekim drugim tijekom. DFD kamioni (dual-fuel diesel) postoje već neko vrijeme. Uglavnom su to kamioni lake i srednje nosivosti a osim ekoloških prednosti koristi ih se i zbog izrazito smanjene buke. Jedan od primjera uporabe su londonske komunalne službe koje koriste nekoliko DFD vozila upravo zbog smanjene buke za rad u gradskom središtu u noćnim satima.

DFD je sustav koji pogonskom dieselu dodaje određenu količinu LPG-a (UNP, ukapljeni naftni plin) i na taj način povećava učinkovitost izgaranja, smanjuje buku motora i zagađenost ispuha.

Range Rover s DFD motornim pogonom

Slika: plinski isparivač dodan uz diesel-pogon Range-Rovera

Diesel motori u radu sagorjevaju tek 75-80% pogonskog goriva. Ostatak izlazi na ispuh u obliku čađe i štetnih plinova. Buka zbog načina paljenja smjese visokim stupnjem kompresije je velika.

Ako se dieselu doda određeni postotak plina, motor sagorijeva oko 95% pogonskog goriva, što automatski podrazumijeva i mnogo čistiji ispuh a zbog izmijenjenog sastava pogonskog goriva teoretski omogućuje i nešto smanjen stupanj kompresije dovoljan za zapaljenje smjese goriva što rezultira smanjenom bukom.

BullsEye DFD mikser
Slika: LPG/zrak mikser za ugradnju na veće diesel motore

Udio plina u DFD kombinaciji kreće se od 5 do 35 %. Ako je DFD sustav podešen za najmanju moguću potrošnju goriva, udio plina je 5-10% što rezultira potrošnjom manjom za oko 20% i 10% većom snagom. Kada je sustav podešen za najbolje performanse motora, udio plina može biti čak 35%. Tada snaga motora raste i do 25%.

Obzirom na preostale prirodne resurse, ekološke i tehničke čimbenike možemo reći da će plin vrlo vjerojatno postati neizostavan i u pogonu težih motornih vozila, bilo u DFD kombinaciji ili možda kao osnovno pogonsko gorivo poput LPG pogona u osobnim vozilima.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *