Računala za vozila: budućnost je već počela

Oprema

Panasonic ToughbookKompjuterizacija je uzela maha u svim sferama života, pa tako ni transport neće dugo ostati pošteđen te pošasti. Nove generacije vozača donose neke druge načine, neke druge navike. IPhone i slične naprave nisu više rijetkost u rukama vozača kamiona, a nađe se tu i poneko prijenosno računalo koje služi uglavnom zadovoljenju privatnih komunikacijskih potreba vozača u stankama vožnje.

No, stvari se kreću strelovito prema naprijed. Sve su brojniji proizvođači računala namijenjenih ugradnji u vozila, sve su brojniji modeli u njihovoj ponudi, sve bogatija pripadajuća oprema.

Bilo da se radi o tablet-računalima s touchscreen zaslonima ili  uobičajenim rješenjima, sve ih odlikuju dvije osnovne značajke: napajanje iz električne instalacije vozila, te čvrsta konstrukcija s maksimalnom zaštitom od trešnje i blažih udaraca.

VoomPCRačunala u vozilima mogu zadovoljiti različite potrebe vozača i njihovih poslodavaca, pa se tako mogu koristiti u svrhe GPS-navigacije, komunikacije i elektronske razmjene dokumenata, upravljanja dodatnim kontrolnim uređajima, kamerama za vožnju unatrag i mnogim drugim uređajima i aplikacijama koje rad mogu učiniti sigurnijim i učinkovitijim, a vrijeme odmora ili čekanja bogatije i raznovrsnije. Neke od ovih mogućnosti već se odavno koriste kao zasebni sustavi, ali će tek pojava pravih računala u kamionskim kabinama integrirati te zasebne sustave unutar jednog uređaja i operativnog sustava, te tako pojeftiniti njihovu uporabu i učiniti ih dostupnijima svim tvrtkama i vozačima.

Zamislimo si samo jedan primjer iz svakodnevne prakse: vozač je zapeo negdje na granici zbog nepotpunih isprava. Na skeneru unutar kabine svoga kamiona on skenira formular kojeg mu mora ispuniti vlasnik vozila ili tereta, šalje ga njemu putem e-maila, ovaj ga ispunjava i vraća mu ga istim putem. Po primitku ispunjenog formulara, vozač ga ispisuje na pisaču kojeg također ima u svojoj kabini i – problem je riješen.

Ili, u slobodno vrijeme, vozač se javi obitelji putem e-maila, pročita dvije-tri vijesti s interneta, pronađe si nekoliko pjesama u mp3 formatu te ih pokrene u glazbenom player-u svoga PC-a povezanog s audio-sustavom kamiona.

7inch monitorSve je to već izvedivo, brojni proizvođači imaju (ili razvijaju) sve potrebno. IMobile, Noax, Kontron, CarCube PC, Intermec, VoomPC, InCar PC, Panasonic – samo su neki od brandova specijaliziranih računala za vozila.

U nas je tržište ovakvih računala još u povojima (vjerojatno obeshrabreno malom potražnjom), na internetu smo pronašli tek zagrebačku tvrtku Jadrija d.o.o. s ponudom Intermec računala, no vjerujemo kako će se ponuda u slijedećih godinu-dvije umnogostručiti pod utjecajem povećane potražnje, ali i pojave nekih novih generacija vozača.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *