Digitalni tahograf s karticom

Otvoren Ured za izdavanje memorijskih kartica za digitalni tahograf

Digitalni tahograf s karticomHrvatska je prva zemlja nečlanica EU koja uvodi sustav digitalnog tahografa. Ured za izdavanje memorijskih kartica digitalnog tahografa otvoren je u Zagrebu, na adresi Ozaljska 10, a ovlašteni izdavatelj memorijskih kartica za digitalne tahografe u Republici Hrvatskoj je Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) koja je temeljem javnoga natječaja odabrana od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Taj Ured počinje sa zaprimanjem zahtjeva za memorijske kartice digitalnog tahografa 24. lipnja 2009. Napominjemo kako je za članice AETR-a (Europskog sporazuma o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodni cestovni prijevoz) digitalni tahograf obveza od lipnja 2010.

»Implementacijom digitalnog tahografa u sustav Republike Hrvatske te početkom izdavanja memorijskih kartica za digitalne tahografe bit će odrađen jedan od najvažnijih dijelova Poglavlja 14. prometne politike iz područja cestovnog prometa u pregovorima s EU«, naglasio je Vjekoslav Bolanča, načelnik Odjela za sigurnost prometa u Upravi cestovnog prometa i koordinator projekta od strane MMPI-a.   Najveća novost u sustavu nadzora radnog vremena mobilnih radnika jest uvođenje personalizirane memorijske kartice kao zamjene za zapisne listiće analognih tahografa. Osim kartica za vozače izdavat će se još tri vrste kartica: kartice prijevoznika, kartice nadzornog tijela i kartice radionice. Digitalni tahograf utjecat će na povećanje sigurnosti u prometu, jer omogućava preciznu kontrolu brzine vožnje, pređene kilometraže, radnog vremena profesionalnog vozača, potrebnog odmora i sličnih zapisa. Svaki profesionalni vozač imat ce personaliziranu karticu na kojoj ce biti pohranjeni svi relevantni podaci – radno vrijeme, kilometraža, korištenje odmora tijekom vožnje u razdoblju od 28 radnih dana i sl. Osim na čipu kartice podaci će biti zapisani i u radnoj memoriji digitalnog tahografa u razdoblju od 365 dana smještenog u vozilu, a ovisno o potrebi postojat će mogućnost ispisivanja podataka pomoću ugrađenih pisača.

Svrha izdavanja kartica ponajprije se odnosi na onemogućavanje manipulacije podacima i njihovog krivotvorenja što će svakako biti osigurano uvođenjem zaštitnih elemenata te korištenjem sustava kriptiranja podataka kako bi se sačuvao integritet zapisanih podataka na kartici i u digitalnom tahografu. Sve zemlje koje su implementirale sustav digitalnog tahografa povezane su u jedinstvenu informatičku mrežu radi brže provjere izdanih kartica i podnesenih zahtjeva za karticama (TACHONET).

Sve potrebne obrasce za izdavanje memorijske kartice osim u Uredu digitalnog tahografa moguće je preuzeti na Internet adresi http://digitalni-tahograf.akd.hr gdje se nalaze i sve ostale informacije. Cijena kartice objavljena je u Narodnim novinama br. 72/09 i iznosi 428,00 kn bez PDV-a pojedinačno za svaku karticu.

{oglas}