Novost iz Scanije: hibridni kamioni s električnim dometom do 60 km

Ekologija

Scania hibridni kamion

Sve dok se ne razviju kvalitetna rješenja elektromobilnosti na duge staze i prateća infrastruktura punjenja, hibridna vozila će imati ključnu tranzicijsku vrijednost u komercijalnom transportu ljudi i dobara. Znaju to i u Scaniji, gdje su upravo lansirana hibridna električna vozila (HEV) i plug-in hibridna električna vozila (PHEV) bruto težine do 36 tona. PHEV ima ugrađenu bateriju kapaciteta 90kWh (3 x 30kWh baterije), dok HEV verzija ima jednu bateriju od 30kWh. Odgovarajućim punjačem PHEV se može potpuno napuniti za 35 minuta.

Ova vozila pokreće novorazvijeni GE281 Gearbox Electric pogon, koji se sastoji od para električnih motora i 6-brzinskog mjenjača, ​​a radi u tandemu s 7- ili 9-litarskim dizelskim motorima. Karakteristike ovoga pogona su 230 kW kontinuirane snage, 290 kW kao vršne izlazne snage i maksimalni okretni moment od 2.100 Nm.

Fredrik Allard, viši potpredsjednik i voditelj e-mobilnosti u Scanijinoj prodaji i marketingu, rekao je: „GE281 je nešto potpuno novo u industriji teških kamiona. S ovom četvrtom generacijom hibridnih kamiona iz Scanie, došli smo do točke u kojoj su hibridi jaki kandidati za razne primjene i operacije u kojima su održivost i pametna rješenja glavni prioriteti.”

HEV i PHEV Scanie su dostupne s kabinama serije P, G i L, imaju električni domet do 60 km, a tvrdi se da nude uštedu goriva do 40% u urbanim područjima u usporedbi s konvencionalnim dizel kamionima.