Šumarski Volvo FMX za tvrtku Kušanić d.o.o.

Novi Volvo FMX s Palfinger kranom za poduzeće Kušanić d.o.o.

Šumarski Volvo FMX za tvrtku Kušanić d.o.o.

Poduzeće Kušanić d.o.o. iz Brinja od početka je lipnja vlasnik novog kamiona Volvo FMX s šumarskim Palfinger kranom Epsilon M12Z105 i PK i podiznom pogonskom osovinom. Fokus poslovanja poduzeća je na prijevozu drvenih trupaca, drvene građe i drugih proizvoda od drveta te na prijevozu i pumpanju betona. Podizanje tandemske pogonske osovine njihovog novog Volva FMX savršeno je rješenje za vožnje s teškim teretom u jednom smjeru, a praznim kamionom u drugom. To je česta situacija u šumarskom transportu gdje kamioni kruže između šumskih stovarišta i pilana, dijelom po lošim šumskim cestama i putovima, a dijelom po uređenim asfaltiranim kolnicima.

Takvi mješoviti uvjeti eksploatacije u jednom smjeru uvjetuju 6×4 pogon koji osigurava dobre vučne karakteristike na šumskim cestama i stabilnost pod teškim teretom, ali u drugom smjeru, kad se kamion prazan vraća u šumu (na što otpada 40-50% ukupnog vremena vožnje), spuštena osovina povećava otpor vožnje, a samim time i potrošnju goriva.

Prepoznali su to mnogobrojni kupci Volvo šumarskih kamiona, među njima i gospodin Alan Kušanić, direktor poduzeća Kušanić d.o.o.. Nakon gotovo dvije godine rada s Volvo FMX kamionom opremljenim podiznom osovinom, gospodin Alan Kušanić ponovo se odlučio za kupnju istog tipa kamiona.
Svoja nam je iskustva s tim vozilom opisao sljedećim riječima: „Nama su jako bitne manevarske sposobnosti kamiona što je kod kamiona s podiznom pogonskom osovinom izvanredno riješeno. I vožnja unazad je također puno bolja jer je potrebno manje prostora kada je osovina podignuta. Također, smanjena je potrošnja goriva i manja potrošnja guma kada je osovina podignuta. Sve su to prednosti zbog kojih smo se ponovo odlučili upravo za Volvo FMX kamion s podiznom pogonskom osovinom.“

Šumarski Volvo FMX za tvrtku Kušanić d.o.o.

Detalji o isporučenom Volvo FMX kamionu

Isporučeni Volvo FMX 6×4 razvija snagu od 500 KS. Opremljen je podiznom pogonskom osovinom koja doprinosi smanjenju potrošnje goriva jer radi na pametnom principu: kada je kamion prazan, pogonska osovina podiže se automatski, a kada je kamion natovaren, pogonska osovina se spušta i učvršćuje, osiguravajući maksimalnu vučnu snagu, učinkovitost i stabilnost.
Isporučeni kamion opremljen je bogatim paketima opreme DRIVE + za udobnost vožnje i VISIBILITY za sigurnost u vožnji. Dozvoljeno opterećenje prednje osovine je 9 tona, a dozvoljeno opterećenje stražnjih pogonskih osovina iznosi 26 tona. Indikator opterećenja po osovinama je vaga, a kabina je u cijelosti zračno ogibljena. Još je bitno za napomenuti da je isporučeni kamion opremljen automatskim mjenjačem, a kabina je u boji Millenium silver metallic.

Detalji o isporučenoj PK nadogradnji

Na ovom kamionu ugrađen je Palfinger Epsilon kran M12Z105 opremljen s dva teleskopa dosega 10,5 m i aluminijska platforma dužine 6,3 m s ExTe šticama S144 nosivosti 7t.
Na kran je montirana Palfinger Epsilon grabilica za trupce kapaciteta 0,5 m2, nosivosti 5 tona. Kran je lakiran KTL postupkom, što doprinosi dugotrajnosti i dodatnoj izdržljivosti čelika na koroziju. Kran ima visoko sjedište, tzv. “classic drive” s ručnim upravljanjem. Hidraulična crijeva provučena su kroz tijelo krana, pa su dodatno zaštićena od oštećenja i vanjskih utjecaja. Zbog uštede prostora na kamionu konstruiran je specijalan čelični spremnik ulja kapaciteta 250 litara smješten između prednjeg zida i kabine kamiona.
Hladnjak ulja nalazi se ispod krana i omogućava dugotrajni rad bez pregrijavanja ulja u sustavu. Platforma je izvedena s aluminijskim podnicom u segmentima korisne dužine 6,3 m. Segmenti podnice lako su zamjenjivi u slučaju oštećenja. Nadogradnja ima prednji zaštitni zid izrađen od aluminija.
Platforma je opremljena radnim reflektorima na prednjem i stražnjem zidu, te na bočnom dijelu kamiona.

Sa kamionskom nadogradnjom isporučena je i šumarska prikolica PSM 240 s aluminijskom podnicom.

Šumarski Volvo FMX za tvrtku Kušanić d.o.o.

 

Izvor: Volvo Group Croatia d.o.o.