Novi konceptni kamion Volvo – smanjena potrošnja goriva i do 30%

Ekologija

Volvo konceptni kamion - ušteda godriva i do 30 %

Novi konceptni kamion tvrtke Volvo Trucks može se pohvaliti gotovo za trećinu manjom potrošnjom. Iza tog sjajnog rezultata stoji višegodišnji rad na smanjenju težine i unaprijeđenju aerodinamike vozila.
Uz podršku Švedske energetske agencije rad na konceptnom kamionu Volvo traje još od 2011. godine. Krajnji cilj je poboljšanje učinkovitosti kamionskog transporta na dugim relacijama za 50 %. Trenutni rezultati pokazuju da je razvojni tim veoma blizu toga cilja.

Stalno radimo na razvoju energetski učinkovitijih vozila. To je područje visoko na popisu naših prioriteta zbog brige o okolišu te kako bismo smanjili troškove svojih klijenata. Ponosni smo što predvodimo taj razvoj. Naš konceptni kamion prikaz je ogromne snage stalnog tehničkog napretka“, rekao je predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Trucks Claes Nilsson.

Jedan od ključnih čimbenika postizanja ovako impresivnih rezultata je 40-postotno unaprijeđenje aerodinamike tegljača i prikolice ostvareno brojnim poboljšanjima, primjerice – umjesto retrovizora koriste se kamere, smanjen je otpor zraka na prednjem dijelu vozila, prostoru kotača i ulaznih stepenica, dok je prikolica opremljena aerodinamičkim spojlerima, a k tome i bitno olakšana. Osim zahvata na aerodinamici i težini vozila, konceptno je vozilo opremljeno novim gumama s manjim otporom kotrljanja.

Volvo konceptni kamion - ušteda godriva i do 30 %

Ovo vozilo, naravno, neće biti dostupno na tržištu u ovoj izvedbi, no neka od rješenja korištena na njemu već su primjenjena na posljednjim generacijama Volvo kamiona, dok će neka svoju primjenu naći u bliskoj budućnosti.

Ističemo još da je ovaj istraživački projekt bilateralna suradnja između Švedske i SAD-a u kojoj sudjeluju Švedska energetska agencija i Ministarstvo energetike SAD-a, a naziv ovog pojekta na tlu SAD-a je Super Truck Project.


Volvo konceptni kamion - ušteda godriva i do 30 %