Nepovoljna kretanja na tržištu guma: stručnjaci preporučuju – kupujte sada!

Vijesti - svijet

Kamionska gumaOporavak proizvodnje teretnih vozila ne slijede i sve prateće industrije. Proizvođači guma zaostaju u snabdijevanju tržišta, rezultat je to smanjenja proizvodnih kapaciteta tijekom recesije. Primjerice, Continental je zatvorio tvornicu u Hannoveru, Bridgestone u Japanu.

U godini 2010. potražnja guma za ugradnju na nova vozila porasla je za 66% u odnosu na prethodnu godinu, a u 2011. se očekuje i značajniji rast. Osim toga, postojeće flote naglo su se vratile na ceste, te su i njihove potrebe za gumama naglo porasle. Nestašicu ne uspijeva umanjiti niti najezda jeftinih kineskih guma, koje zbog općepoznatih problema s kvalitetom ne nalaze svoj put do krajnjih kupaca, dok s druge strane poznati svjetski proizvođači guma svoje već nedostatne količine usmjeravaju prema naglo rastućim tržištima Kine i Indije.

 

Na najvećim mukama trenutno su trgovci gumama, koji se više ne usuđuju praviti bilo kakve godišnje planove prodaje.

Logična posljedica ove situacije, a između ostalog i eksplozije cijena sirovina,  jest porast cijene guma na tržištu. Stručnjaci su uvjereni da nestašica (a s njom i cijene) još nije kulminirala, te da se njezin vrhunac tek očekuje i stoga preporučuju: gume kupiti sada.

Drugo rješenje za kojim će posegnuti mnogi jest protektiranje, što će opet rezultirati vjerojatnom nestašicom ispravnih tijela guma za protektiranje.

Kako god bilo, nadajmo se da ova neželjena situacija neće potrajati.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *