Primjeri dizajna pločica

Natječaj za dizajn novih registarskih pločica – rok prijava ističe u petak

Primjeri dizajna pločica
Početni prijedlozi novih pločica viđeni tijekom MUP-ove kampanje i javnih diskusija

Prve vijesti o izmjeni izgleda registarskih pločica Republike Hrvatske pojavile su se prije više od godinu dana i izazvale burne reakcije svih onih koji su smatrali da o toj temi imaju što reći, primjerice – istaknutih hrvatskih dizajnera koji su naglašavali važnost ozbiljnijeg pristupa dizajnu pločica jer ih smatraju bitnim dijelom vizualnog identiteta države, motociklista koji su u izmjeni dizajna vidjeli priliku da smanje i dimenzije pločica za svoje ljubimce, te mnogih drugih koji su se svojim prijedlozima uključili u diskusiju.

Prvobitna namjera MUP-a o prikupljanju ideja građana o tome kako bi nove pločice trebale izgledati , a koje bi onda selektirao netko anoniman iz redova MUP-a, vjerojatno uz asistenciju predstavnika proizvođača pločica nije prošla. Javni protest afirmiranih hrvatskih dizajnera urodio je ozbiljnijim natječajem čiji rok prijava ističe 6. veljače 2015. u 12 sati.

Za natječaj, čije propozicije i nisu baš kristalno jasne već se čulo da se očekuje svega 5-6 kvalitetnih radova, a u ocjenjivačkom žiriju sjede po dva predstavnika MUP-a i Hrvatskog dizajnerskog društva, te jedan predstavnik proizvođača registarskih pločica.

Iako promašena, akcija MUP-a za prikupljanje prijedloga građana o izgledu novih pločica pomogla je barem hrvatskim motociklistima u smanjenju dimenzija pločica za motocikle, koje su sa svojih 20×20 cm spadale među jedne od većih u Europi. Akciju motociklista predvodili su revija Moto Puls i Facebook grupa “Inicijativa za smanjenje dimenzija registracijskih pločica motocikala”, a popratili ju mnogi moto-klubovi i pojedinci koji su e-mail adrese MUP-a zatrpali konkretnim i obrazloženim prijedlozima za smanjenje dimenzija. Akcija je urodila plodom – u uvjetima natječaja za nove registarske pločice zadane dimenzije pločica za motocikle su 18×18 cm.

Žučne su bile i rasprave treba li u ovom trenutku izmjena pločica Hrvatskoj i njezinim građanima. Nezvanični odgovor nadležnih je da će se pločice u početku mijenjati samo po potrebi, npr. prilikom registracije novih vozila, prijenosa vlasništva ili ponovne registracije odjavljenih vozila, a da će rok za potpunu izmjenu svih starih pločica biti aktualan tek za nekoliko godina.

MUP RH dodijelit će novčane nagrade autorima tri najbolje ocijenjena rada pristigla na natječaj, u iznosu od:

1. mjesto: 20.000 kn
2. mjesto: 15.000 kn
3. mjesto: 10.000 kn