Narudžbe za električni tegljač Tesla Semi i u UK

Vijesti - svijet

Tesla Semi

Sredinom svibnja, tvrtka Tesla Inc. je nakon SAD, Kanade, Norveške i Nizozemske proširila broj država u kojima se može naručiti njihov tegljač Semi i na Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Ovaj je projekt tvrtke Tesla predstavljen krajem 2017. godine u obliku prototipa, a već početkom 2018. godine započele su predbilježbe u SAD. Najavljen je doseg ovih kamiona od 480 ili 800 km, ovisno o verziji, a standardno bi trebali biti opremljeni Tesla Autopilotom, koji omogućuje autonomnu vožnju kamiona na autoputu. 

Početak proizvodnje je inicijalno planiran za kraj 2020. godine, no to se nije dogodilo, termin je tada pomaknut na 2021. godinu. Tvrtka je započela proizvodnju malog broja ovih kamiona u Nevadi, no početak velikoserijske proizvodnje najavljen je za još nepoznati datum 2023. godine u Austinu (Texas). Do tada tvrtka, po svom već uobičajenom obrascu, zaprima uplate za vozila prije započete proizvodnje. 

Tesla Semi može se predbilježiti u UK uplatom od 15.000 funti, a ukupna cijena iznosi 147.000 funti (preko 170.000 Eura).