Nadzor teretnih vozila

HR vijesti

-članak preuzet sa stranice www.mup.hr, objavljen 12. lipnja 2008

S ciljem povećanja stupnja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća, a postupajući i sukladno uputi Europske komisije 2000/30/EC, jučer, 11. lipnja, provedena je preventivno-represivna akcija „Nadzor teretnih vozila“.

Tijekom kontrole, prije svega, nadzirala se tehnička ispravnost teretnih vozila, ispunjavanje zakonskih uvjeta vezanih za prijevoz opasnih tvari, pretovar, vrijeme odmora i vožnje vozača, nezakoniti prelasci državne granice, ali pozornost se posvećivala i ostalim kaznenim djelima i prekršajima.

Akcija pojačanog nadzora teretnih vozila provedena je na području cijele Hrvatske, a na autocesti A1 uspostavljene su i nadzorne točke na kojima su se zaustavljala teretna vozila. Riječ je o dvije nadzorne točke na području PU ličko-senjske, gdje su se vozila kontrolirala od 8 do 11 sati te o, također, dvije nadzorne točke na području PU zadarske, na kojima se kontrola provodila od 12 do 15 sati.

Policijske su uprave na nadzornim točkama formirale ekipe sastavljene od policijskih službenika prometne, interventne, granične i kriminalističke policije te su policijski službenici, svaki po svojoj liniji rada, radili detaljan pregled teretnih vozila. U akciju su bili uključeni i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije, koji su u pokretu nadzirali promet te teretna vozila usmjeravali na nadzorne točke.

Tijekom akcije na području cijele Hrvatske kontrolirano je 968 teretnih vozila te je utvrđeno 328 prekršaja. Tehnička neispravnost utvrđena je kod 77 vozila, nepropisna brzina kod 55 vozila, a utvrđen je i 31 prekršaj vezan za teret, osovinsko opterećenje i pretovar. Također, prekoračenja dozvoljenog vremena upravljanja vozilom, odnosno odmora utvrđena su 13 puta, neispravni tahografi u 12 slučajeva, a prekršaji upravljanja pod utjecajem alkohola i droge utvrđeni su tri puta.

Osim policijskih službenika, na navedenim su se točkama nalazili i djelatnici Uprave prometne inspekcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, „Hrvatskih autocesta“ d.o.o., „Hrvatskih cesta“ d.o.o. i Centra za vozila Hrvatske, koji su također, iz svoga područja rada, detaljno kontrolirali teretna vozila (vaganje vozila, kontrola tereta, kontrola tehničke ispravnosti vozila, izvanredni tehnički pregled i dr.).Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *