Mercedes Benz Unimog – klasa za sebe

Povijest
Unimog prototip
1946. – Prototip Unimoga

Mnogo je legendi u automobilskom svijetu. Većina njih odavno je pokrivena slojem prašine, za razliku od Mercedes Benz Unimoga. Stvoren u teškim vremenima poslije drugog svjetskog rata, Unimog je legenda koja opstaje već gotovo 60 godina. Iako Unimog ne spada u uobičajena teretna vozila on je legenda koju nipošto ne bismo htjeli preskočiti u rubrici “Vremeplov”.
Što je toliko specifično i neponovljivo kod ovih vozila dobro znaju oni koji su se s njima susreli na profesionalnom planu. Radni strojevi stalnog pogona na sva 4 kotača (ili svih 6 u novije vrijeme), brzi u cestovnom prometu, veoma mobilni na zahtjevnim terenima, prilagodljivi za sve vrste priključaka koji ih čine izvrsnim sredstvom rada u mnogim granama gospodarstva.
Od nastanka Unimoga ta se kocepcija nije promijenila, ali se zato promijenio svaki detalj -od prednjih svjetala do stražnje osovine.

Ideja rođena u dramatičnim okolnostima teških vremena

Temelji koncepta Unimog stvoreni su u teškim uvjetima ekonomskog oživljavanja njemačke privrede nakon drugog svjetskog rata. Njegov utemeljitelj bio je Albert Friedrich, prethodno šef proizvodnje avionskih motora u Daimler-Benz AG. Još tijekom prvih godina rata Friedrich je bio zaokupljen idejom razvoja kompaktnog traktora, a rad na tom projektu započeo je 1945. godine.
Unimog je prvenstveno zamišljen kao poljoprivredni stroj, bitno drugačiji od konvencionalnih traktora. Među partnerima koje je Friedrich uspio vrbovati za svoj projekt bio je i Heinrich Rößler, njegov bivši kolega iz prijeratnog odjela za razvoj motora pri Daimler-Benz AG. Budući da je Rößler nakon rata završio u poljoprivrednoj struci, izbor njega kao partnera pokazao se izvrsnim rješenjem.

Prototip

Prednji kraj pod kutem, sklopivi meki krov i mali teretni sanduk bile su osnovne karakteristike prvog Unimoga sklopljenog 1946. godine, ne bitno različitog od prvog serijskog modela koji će uslijediti. Iz vremena prototipa potječe i naziv Unimog (Universal Motor-Gerät). Razvojni tim bio je spreman na prezentaciju vozila u proljeće 1947. godine, iako pravi motor za Unimog još nisu imali. Taj problem je nakon prezentacije riješen ubacivanjem novog Daimler-Benz motora OM 636. Iako motor zapravo još nije dobio zeleno svjetlo za proizvodnju, Albert Friedrich mu je ukazao povjerenje i za pogon Unimoga predvidio upravo taj stroj jer su Friedrich i trokraka zvijezda ipak bili stari znanci.
Ništa više nije stajalo na putu serijske proizvodnje osim pronalaska pravog proizvodnog partnera. Nekoliko proizvođača motornih vozila bezuspješno su kontaktirani, dok se na koncu proizvodnje Unimoga nije prihvatila tvrtka Gebrüder Boehringer iz Göppingena.

Početak proizvodnje Boehringer Unimoga
1948.- Početak proizvodnje Boehringer Unimoga

Svojevrstan podvig u poratno vrijeme bila je i opskrba potrebnim materijalima za proizvodnju. Pronalazak odgovarajućih guma i nekih gotovih sklopova za vozilo bili su gotovo nemoguća misija, jer tko bi se upustio u proizvodnju nekih novih dimenzija dijelova za tamo neki prototip upitne budućnosti, kad se već toliko toga u standardnim dimenzijama proizvodi za konvencionalne traktore? Ipak, nakon tih “dječjih bolesti”, serijska proizvodnja Unimoga je započela u kolovozu 1948. godine.
Neke početne poteškoće u organizaciji proizvodnje, a i interes šire publike (ne samo poljoprivrednika) i potreba za specijaliziranim priključcima za obavljanje određenih poslova rezultirale su potrebom za reorganizacijom proizvodnje već od prvih radnih operacija te reorganizacijom prodajne strategije. Tih godina postavljeni su temelji kompleksne proizvodnje vozila gotovo neograničenih radnih mogućnosti, te suradnje s brojnim proizvođačima dodatnih sklopova koja traje sve do današnjih dana.

Godina 1950. – Prelazak pod okrilje Daimler-Benza

Prvi logotip - Boehringer Unimog
Logotip Boehringer Unimoga

Do ljeta 1950. godine Boehringer je proizveo oko 600 komada Unimoga pod zaštitnim znakom volovske glave s rogovima u obliku slova U. Komercijalni uspjeh zahtijevao je velika ulaganja u povećanje obujma proizvodnje, što je nadilazilo tadašnje mogućnosti Boehringera.

Tada se dogodilo ono neizbježno (i željeno od strane razvojnog tima): u jesen 1950. godine Daimler-Benz AG preuzeo je kompletnu proizvodnju Unimoga, sve patente, razvojni tim i novostvorenu marketinšku organizaciju i započeo proizvodnju Unimoga, još uvijek pod logotipom Boehringer Unimoga, u bivšoj tvornici kamiona u gradu Gaggenau.

Novi modeli pod znakom trokrake zvijezde

Unimog by Westfalia
1953. godina – nova kabina

Ubrzo je shvaćeno da postojeći model Unimoga dužine 3 i pol metra, sklopivog krova i snage 25 KS ne može udovoljiti svim postavljenim zahtjevima, stoga je 1953. godine predstavljena serija 401/402. Kupci su sada mogli izabrati između verzije s sklopivim krovom i novog modela s tvrdim krovom, proizvedenog u suradnji s karoserijskom tvrtkom Westfalia, danas etabliranim proizvođačem kampera i sličnih vozila pod okriljem Daimler-Chryslera.

Unimog serija S
Unimog S

Od tih dana razvoj Unimoga teče značajno bržim tempom. Godine 1955. Daimler-Benz predstavlja model Unimog S (serija 404) s povećanim međuosovinskim razmakom, ciljajući na novoformiranu njemačku vojsku kao glavnog kupca.

Tijekom duge povijesti proizvodnje Unimoga S (do 1980. godine) njemačka vojska, sukladno očekivanjima konstruktora, postala je najznačajniji kupac Unimoga i učinila model S najprodavanijim Unimogom svih vremena.

Zbog iznimnih off-road karakteristika i mnoge druge svjetske vojske kupovale su Unimog S, a inicijalna serija modela S godine 1955. prodana je u cijelosti francuskoj vojsci.
Novosti na seriji S bile su brojne, počevši od ovalne maske hladnjaka s okruglim farovima karakterističnoj za dizajn Daimler-Benz kamiona tih godina, međuosovinski razmak povećan od prvobitnog (tek nešto većeg od 1 m) na 2700 mm, kasnije i 2800 mm, benzinski motor kapaciteta 2.2 l i snage 82 KS preuzet iz programa osobnih vozila, te još jedan snage 110 KS iz radnog volumena od 2.8 l.
Kroz gotovo četvrt stoljeća proizvodnje model S se osim kao vojno vozilo pokazao popularnim i u civilnom sektoru.

Konstantan razvoj Unimoga kao vodećeg univerzalnog gospodarskog vozila

Nakon postavljanja čvrstih temelja tijekom četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća, Unimog se konstantno mijenjao i unaprijeđivao, učvršćujući svoju poziciju u vrhu tog specifičnog segmenta univerzalnih gospodarskih vozila u kojem gotovo da i nema dostojne konkurencije.
Ostale značajne faze razvoja (kronološkim redoslijedom):

 • 1956. godine osnovni Unimog 401/402 (Boehringer) jača s prijašnjih 25 na 30 KS i mijenja nomenklaturu na 411
 • 1957. Unimog 411 dobiva sinhroniziranu transmisiju kao dodatnu opciju dotadašnjoj direktnoj transmisiji, a godine 1959. to rješenje postaje standardno
 • 1957. godine zatvorena varijanta 411 s većim međuosovinskim razmakom dobiva i sasvim novu kabinu.
 • 50-tisućiti Unimog izlazi iz proizvodnog pogona tvornice Gaggenau u svibnju 1961. godine.
 • 1963. godine tvornica lansira seriju 406 kao odgovor na rastuće zahtjeve tržišta za dodatnim funkcijama Unimoga. Međuosovinski razmak serije 406 je 2380 mm, sredina između baznog modela i Unimoga S. Motori su četverocilindrični diesel snage 65 KS, nešto kasnije i šestocilindraš obujma 5.7 l iste snage. Sukladno svojoj snazi, serija 406 postaje poznatija kao U 65.
 • Tijekom šezdesetih godina pojavljuju se još neke linije – serija 416 međuosovinskog razmaka 2900 mm, kreće kao U 80 da bi kroz nekoliko godina rastom snage motora dogurala do verzije U 110, zatim serija 421/403 projektirana da bi popunila prazninu ponude između najmanjeg Unimoga i srednjeg modela 406. Ovdje već postaje besmisleno pratiti brojne kombinacije motora i međuosovinskih razmaka, jer krajem šezdesetih već postoji bezbroj raznih varijanti.
 • 100-tisućiti Unimog napušta proizvodnu traku tvornice Gaggenau u svibnju 1966. godine.
MB trac
MB trac
Unimog VarioPilot 2000
Novo doba – nove tehnologije

Budući da se Unimog svojim razvojem kao univerzalno off-road vozilo udaljio od prvobitne ideje svemoćnog poljoprivrednog stroja, tvornica 1972. godine lansira MB-Trac kao seriju za povratak varijante Unimoga na područje poljoprivrede. Unatoč razvoju ovog stroja kroz gotovo 20 godina i pokušaju joint-venture produkcije s tvrtkom Deutz, MB-Trac prestaje se proizvoditi godine 1991.

Iako su korijeni Unimoga u poljoprivredi, te godine,nakon četrdesetak godina od pojave prototipa, Unimog se konačno oprašta od svog agrikulturnog porijekla.

 • Između 1985 i 1988. godine pojavljuje se bezbroj novih modela, između ostalih i troosovinac U 2400 s 6-litrenim motorom snage 240 KS.
 • Godine 2000. konstruktori opremaju Unimog inovativnim VarioPilot sustavom (mogućnost izmjene pozicije upravljača) i VarioPower hidrauličnim sustavom u seriji U 300 / U500, s motorima snage i do 280 KS
 • Godine 2002. proizvodnja se premješta u pogone u gradu Wörth. Iste godine javnosti je predstavljena i serija U 3000 / U 5000 AWD, namijenjena policijskim aktivnostima na najzahtjevnijim terenima.
 • 2003. godine MB Unimog oprema se AutomaticShift sustavom za izmjenu brzina bez kvačila

 

Unimog danas

Unimog U20 - Unimog danas
Sadašnjost Unimoga

U više od pola stoljeća svoga postojanja, MB Unimog dokazao se kao neprikosnoveni vladar među radnim strojevima namijenjenim raznim javnim službama i kao jedna od rijetkih trokrakih zvijezda čiji sjaj zasigurno nitko neće uspjeti pomračiti ni u nadolazećim vremenima.

Pogled na galeriju koja slijedi će vam dočarati mnoge verzije i mogućnosti Unimoga (kliknite na bilo koju od donjih slika za uvećanje).Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *