MAN ubrzava prelazak na nultu emisiju

Ekologija

MAN električni kamion

MAN Truck & Bus ubrzava prijelaz na “zero emission” gospodarska vozila. Proizvodnja teških kamiona na električni pogon u Münchenu bi trebala početi već početkom 2024. uz brzu isporuku prvih 200 jedinica, a to je gotovo godinu dana ranije no što je do sad planirano.

Tvrtka je danas u Nürnbergu javnosti predstavila električni prototip čija je razina pripremljenosti veoma blizu proizvodnje. Paralelno s razvojem vozila, MAN razvija i sveobuhvatna rješenja eMobility koja pripremaju kupce za korištenje vozila u ranoj fazi.

Prototip: MAN električni kamion
S lijeva na desno: Hubert Aiwanger, bavarski ministar gospodarstva, Alexander Vlaskamp, izvršni direktor MAN Truck & Bus, dr. Markus Söder, ministar predsjednik Bavarske, i dr. Frederik Zohm, tehnički direktor tvrtke MAN Truck & Bus ispred prototipa električnog kamiona MAN.

 

Na tu je temu Alexander Vlaskamp, ​​izvršni direktor tvrtke MAN Truck & Bus, rekao: “Moramo još brže pokrenuti elektrifikaciju naše flote. Međutim, uspjet ćemo povećati e-mobilnost samo ako podržimo naše klijente u njihovoj tranziciji i uvjerimo ih da to učine. U tu svrhu stvaramo integrirana digitalna rješenja i ponude za punjenje”.

Osim ubrzavanja prelaska na električni pogon, MAN intenzivira i svoja istraživanja pogona vodikom, skupa sa svojim partnerima Bosch, Faurecia i ZF. U tu su svrhu bavarski ministar gospodarstva Hubert Aiwanger i bavarski ministar-predsjednik Markus Söder danas predstavili i plan financiranja od 8,5 milijuna eura za projekt “Bayernflotte”. Planirano je da godine 2024. kamioni s vodikovim gorivim ćelijama dokažu svoju efikasnost kod pet bavarskih kupaca (BayWa, DB Schenker, GRESS Spedition, Rhenus Logistics i Spedition Dettendorfer), koji će ih testirati tijekom jednogodišnjeg razdoblja u uvjetima stvarne eksploatacije.

 

Izvor: mantruckandbus.com