Kamion godine 2021. - MAN TGX

Man TGX – kamion godine 2021.

Kamion godine 2021. - MAN TGX

MAN-ova nova serija TGX izabrana je za Međunarodni kamion godine 2021. od strane žirija sastavljenog od 24 urednika i novinara koji predstavljaju 24 glavna europska magazina specijalizirana za područje teretnih cestovnih vozila.
Prestižna nagrada uručena je Andreasu Tostmannu, izvršnom direktoru MAN Truck & Bus, tijekom virtualne ceremonije koja se održala u sjedištu MAN-a u Münchenu, Njemačka. Pobjedničkim rezultatom od 155 glasova, vodeći njemački proizvođač kamiona borio se protiv snažnog izazova koji je predstavljala nova serija FH tvrtke Volvo Trucks.

Na temelju pravila Međunarodnog kamiona godine (IToY), godišnja nagrada dodjeljuje se kamionu predstavljenom na tržištu u prethodnih 12 mjeseci, koji je dao najveći doprinos učinkovitosti cestovnog prijevoza. Razmatra se nekoliko važnih kriterija, uključujući tehnološke inovacije, udobnost, sigurnost, voznost, ekonomičnost potrošnje goriva, zaštitu okoliša i ukupne troškove vlasništva (TCO), a u svemu tome ocijenjeno je da je MAN-ova serija TGX u protekloj godini napravila najveći iskorak. 

Tijekom zahtijevnih testnih vožnji provedenih prošle veljače u Bilbau u Španjolskoj, a u srpnju i između Njemačke i Austrije,  članovi žirija Kamiona godine dali su visoke ocjene poboljšanoj aerodinamici kabine koja je, zajedno s motorima D26 i D38 Euro VI d, optimiziranom pogonskom osovinom i tempomatom podržanim GPS-om doprinijela znatnom smanjenju potrošnje goriva.

Unutrašnjost novog MAN TGX kamiona

Osim tog, žiri je pohvalio i napredno digitalno sučelje temeljeno na lako čitljivoj, potpuno digitalnoj skupini instrumenata u boji, te SmartSelect sustavu upravljanja informacijama sekundarnog zaslona, ​​zajedno s višenamjenskim upravljačem s brojnim kontrolama. 
Novinari IToY-a cijenili su i napredan sustav asistencije i sigurnosti, usmjeren na smanjenje opterećenja vozača u svim radnim uvjetima i na poboljšanje sigurnosti u prometu.
Zaključujući glasovanje žirija, Gianenrico Griffini, predsjednik Međunarodnog kamiona godine komentirao je: “Uvođenjem novog TGX-a MAN je tržištu isporučio asortiman teških kamiona orijentiran na budućnost, sposoban odgovoriti današnjim, ali i sutrašnjim potrebama prijevoza.”

Nagrada za inovaciju – Mercedes-Benz Trucks

ITOY - nagrada za inovaciju 2021. - Mercedes Benz

Mercedes-Benz Trucks dobitnik je nagrade za inovaciju za 2021. godinu, svojim rješenjem elektromobilnosti – baterijskim električnim kamionom eActros za teške terete (BEV), čija je proizvodnja u planu 2021. godine, i svojim Mercedes-Benz GenH2 kamionom , električnim konceptnim kamionom s gorivim ćelijama na bazi vodika (FCEV), koji bi trebao započeti s operativnim ispitivanjima tijekom 2023. godine.

Prestižna nagrada simbolično je uručena Martinu Daumu, predsjedniku uprave Daimler Truck AG i Svenu Ennerstu, voditelju Daimler Trucks Product Engineeringa, video prijenosom u sjedištu tvrtke u Stuttgartu.

Trofej Truck Innovation, koji priznaje ogromne tehnološke promjene i pogonsku tranziciju koji se odvijaju u automobilskom sektoru, dodijeljen je od strane žirija Međunarodnog kamiona godine (IToY), skupine od 25 urednika i novinara, predstavljajući glavne časopise o kamionima iz Europe i Južne Afrike.
Pobjedničkim rezultatom od 128 glasova, električni kamioni Mercedes-Benza borili su se protiv konkurencije od teških BEV koncepata Volvo Trucks i DAF-ove druge generacije CF Electric.
Žiri Međunarodnog kamiona godine, koji je imao priliku upoznati prethodni prototip eActrosa i najnovije vozilo, bliže serijskoj proizvodnji, pohvalio je karakteristike upravljanja kamionom na baterije u distribucijskoj primjeni i njegove performanse u smislu ubrzanja i voznosti.  Novinari IToY-a pohvalili su  user-friendly jednostavnost prijelaza s konvencionalnog vozila na električnu varijantu.

 

Izvori:

www.truck-of-the-year.com
www.truck.man.eu
www.mantruckandbus.com
www.mercedes-benz-trucks.com