MAN i CNL započinju praktične testove električnih kamiona

Ekologija

Električni kamion MAN

Za kraj 2017. godine planiran je početak testiranja električnih kamiona proizvođača MAN u suradnji sa austrijskim CNL-om (Council für nachhaltige Logistik, u prijevodu Vijeće za održivu logistiku).

20. veljače 2017. MAN i CNL potpisali su sporazum prema kojem će MAN na raspolaganje tvrtkama članicama CNL-a staviti kamione na električni pogon maksimalne ukupne težine 12 do 26 tona. Praktični će se testovi odvijati u svakodnevnim transportnim aktivnostima 9 tvrtki članica CNL-a: Magna Steyr, METRO, Gebrüder Weiss, Hofer, Quehenberger, Schachinger, SPAR, Stiegl i REWE, počevši od mjeseca studenog 2017.

CNL od 2020. godine planira konvencionalne kamione u gradskom i prigradskom prijevozu zamijenjivati električnim, dok MAN planira započeti proizvodnju inicijalne serije električne inačice TGM-a u svojoj tvornici Steyr već od kraja 2018. godine.

Što se tiče planova za masovnu proizvodnju električnih vozila, predsjednik uprave MAN Truck & Bus Joachim Drees izjavio je: “MAN ima jasan pravac za svoje kamione i autobuse kada je riječ o elektromobilnosti. Danas vam ovdje predstavljamo naš prvi eKamion, a do kraja godine viđati ćete ih na ulicama. Na kraju 2019. godine pokrenuti ćemo serijsku proizvodnju potpuno električnog gradskog autobusa, a početkom 2021. godine i proizvodnju električnih kamiona.”

 

Izvor: MAN Truck & Bus


 

Punjenje eKamiona