Luigi Colani i SF teretnjaci

Kamioni budućnosti

Koncept kamiona by ColaniBio bi pravi grijeh napisati još poneki članak o konceptnom dizajnu teretnih vozila budućnosti (a bilo ih je nekoliko u posljednje vrijeme), a ne spomenuti ime Luigi Colani.

Luigi Colani (pravim imenom Lutz Colani) industrijski je dizajner rođen u Berlinu, 2. kolovoza 1928. godine u obitelji oca Švicarca i majke Poljakinje. Studiji kiparstva u Berlinu i aerodinamike u Parizu odredili su njegov stvaralački pravac kojega se može opisati s dvije ključne riječi: ergonomija i aerodinamika. Prvi značajniji uspjeh Colanija bio je automobilski dizajn urađen za Fiat, za kojeg je 1954. godine osvojio i nagradu “Zlatna ruža” u Ženevi.

Iako je u svome stvaralačkome vijeku dizajnirao sve što se može zamisliti (namještaj, računala, naočale, avione, brodove, fotoaparate), automobilski dizajn bio mu je vodeća fascinacija.

Image

Image

Image

Tako je ostao zapamćen i po dizajnu bolida Formule1 s jednim retrovizorom centralno smještenim ispred vozača i uzdignutim u vis poput periskopa (prvi takav bolid dizajnirao je za F1 tim Eifelland 1972. godine), raznim konceptnim radovima na bazi automobila brojnih europskih tvrtki (BMW-a, VW-a, Citroena…), a često i veoma smionim konceptima kamiona budućnosti, koje vam u nastavku predstavljamo opširnom foto-galerijom (klikni za uvećanje).Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *