Lokalne prometne muke

Zakon i propisi

Nakon nekih pitanja koje smo primili iz jednog dalmatinskog javnog glasila, a vezano uz promet teških teretnih vozila preusmjerenih s prometnice Solin-Klis kroz samo središte Solina, objavljujemo ovdje i nekoliko odgovora koji se tiču nadležnosti u ograničenjima prometa za određene kategorije vozila.

Za sva ograničenja u prometu na državnim cestama nadležno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. No, uvođenjem zabrana za promet određenih kategorija vozila na državnim cestama, osobito teretnih vozila najveće dopuštene mase preko 7,5 tona, ta ograničenja postaju problem lokalnih vlasti jer se događa da središta manjih gradova budu opterećena prometom teških teretnih vozila. U konkretnom solinskom slučaju kamioni prolaze kraj škola i vrtića frekventnom prometnicom kroz samo središte grada.

 

Tko može riješiti takav problem? Samo lokalne vlasti – gradska poglavarstva u dogovoru s prometnom policijom. I naravno – uz pronalazak alternativnog pravca, da se ne bi dogodilo da se problem riješi samo zabranom prometovanja na određenoj prometnici, a onda iskrsne još veći na nekom drugom mjestu.

Solinski problem je samo još jedan u nizu onih koji nastaju donošenjem polovičnih rješenja. Ograničenja prometa od strane nadležnog ministarstva na još uvijek nedovoljno izgrađenim hrvatskim cestama često su samo prebacivanje problema na niže instance.


 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *